Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!

Evanđelje dana za nedjelju, 12. studenoga 2023. godine: Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! (Matej 25, 1-13)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja.«
»Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ‘Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ‘Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ‘Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’«
»Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ‘Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ‘Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!« (Matej 25, 1-13)

Evanđelje dana – komentar

Prispodoba o djevicama obuhvaća Isusova upozorenja o kraju svijeta kada će mnogi otpasti od vjere, a vjernike će svijet mrziti (Matej 24, 9-13).

Prispodoba uči sve potencijalne Isusove sljedbenike o važnosti budnosti u nesigurnom vremenu i ilustrira kako je netko sposoban “ustrajati do kraja” (24,13).

Cijeli dio eshatološkog učenja upućen je učenicima nasamo dok sjede s Isusom na Maslinskoj gori (24, 3). Ova prispodoba se nadovezuje se na prethodno učenje o vjernim i ludim slugama. Obje prispodobe ilustriraju potrebu da se živi na način koji iščekuje povratak Gospodina, čak i kada je povratak odgođen (Matej 24, 48; 25, 5).

Prispodoba počinje poznatom rečenicom: “Kraljevstvo će nebesko biti kao …” Kraljevstvo je kao cijela scena prikazana ovom prispodobom gdje su neke djevice pripremljene za zaručnika i uživaju u gozbi, a druge su isključene zbog vlastite nepripremljenosti.

Evanđelje dana – komentar
Foto: freebibleimages.org

Sama gozba simbolična je slika mesijanske gozbe. U ovoj priči očekivano je da će djevice dočekati zaručnikov dolazak i dočekati ga povorkom svjetla u tami. Zaručnik kasni. Zbog kašnjenja, sve su djevice zaspale. Njihova pospanost nije problem, budući da su i mudre i lude postale pospane. Mudre su ponijele dodatno ulje za svoje svjetiljke (stihovi 2-4). Obje skupine znale su da zaručnik dolazi i čekale su s upaljenim svjetiljkama, no samo je polovica smatrala da bi čekanje u mraku moglo biti dulje od predviđenog.

Kada su se sve djevice probudile na najavu zaručnikova dolaska, sve su se dale urediti i pripremiti svoje svjetiljke za doček. No, lude su otkrile da neće imati dovoljno ulja da im svjetiljke gore. Mudre su im odbile posuditi svoje ulje. Kad bi dale svoje ulje, ne bi ga imale dovoljno.

Njihov prijedlog ludima da odu do trgovaca kupiti još ulja može se činiti smiješan. Tekst kaže da je ponoć (stih 6). Gdje će budalaste djevice kupiti ulje usred noći? Međutim, ovaj detalj je nevažan, jer djevice očito nalaze mjesto gdje mogu kupiti ulje (stih 10).

Kad su lude bili odsutne, stigao je zaručnik i gozba je počela.

Lude su se vratile, pokucale na vrata kuće, ali im je zaručnik zabranio ulazak na gozbu. Propustile su veliku gozbu. Njihova molba da im otvori vrata (25, 11) podsjeća na Isusovo upozorenje da neće svatko tko kliče “Gospodine, Gospodine” ući u Kraljevstvo nebesko (Matej 7, 21-23).

Prispodoba je sažeta u stihu 13. Imperativ koji se često prevodi kao “ostanite budni” mogao bi se još prevesti i “budite na oprezu”. U ovoj prispodobi, zaručnikov je dolazak bio siguran. Nesigurnost vremena ilustrira potrebu za stalnim oprezom.

Najraniji čitatelji ovog Evanđelja već su ušli u mračne dane nakon raspeća i uskrsnuća i počeli čekati Kristov povratak. Ova prispodoba ih poziva da budu budni i žive u iščekivanju Njegova dolaska.

No, živi li danas Crkva kao da je Zaručnikov dolazak izvjestan? Neki su se uhvatili u pokušaju da odrede dan i sat, dok su drugi pustili da im se svjetiljke ugase. Živjeti u budnosti za učenike znači izvršavati zadatke za koje su imenovani u pripremi za Učiteljev dolazak. U Matejevom evanđelju to podrazumijeva svjedočenje o Božjem kraljevstvu izgubljenima, hranjenje gladnih, posjećivanje bolesnih i zatvorenika i stvaranje učenika u cijelom svijetu.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče nebeski, hvala Ti na svim upozorenjima u Tvojoj Riječi. Želiš da stalno dežuram na vratima duše i budem pripravan za dolazak Tvoga Sina. Neka me Duh Sveti osvjedočava gdje se sve trebam mijenjati, popravljati i neka me potiče da budem marljiv sluga za Tvoje kraljevstvo. Amen!

NAJNOVIJE!