Hajde za mnom! 

Evanđelje dana za ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine: Hajde za mnom! (Matej 8, 18-22)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Isus vidje mnoštvo oko sebe, zapovijedi da se prijeđe prijeko. I pristupi jedan pismoznanac te mu reče: »Učitelju, za tobom ću kamo god ti pošao.« Kaže mu Isus: »Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«
Drugi mu od učenika reče: »Gospodine, dopusti mi da prije odem i pokopam svoga oca.« Isus mu kaže: »Hajde za mnom i pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve.« (Matej 8, 18-22)

Evanđelje dana – komentar

Kad se Isus spremao prijeći Galilejsko more iz Kapernauma na istočnu obalu, neki mu samouvjereni pismoznanac priđe moleći da ga može slijediti “čitavim putom”. Gospodinov odgovor ga je izazvao da odvagne cijenu – život samoodricanja. Isus je otprilike rekao: “Znaš li ti što doista znači slijediti me? To znači odreći se svih ugoda i prednosti života. Ja nemam dom koji bih zvao svojim. Ova Zemlja mi ne dopušta počinak. Lisice i ptice imaju više odmora i sigurnosti u prirodi nego ja.” Isus je imao posla i nije se mogao odmarati dok ne dovrši. Isto vrijedi za njegove sljedbenike; ovaj svijet nije mjesto njihova odmora – ili to barem ne bi smio biti!

Drugi je čovjek čuo Kristov poziv da pođe za njim. On je donekle bio spreman, ali je prije htio otići i pokapati svoga oca. Isusa je oslovio s Gospodine, ali svoje želje i korist stavlja prije. Dopuštao je da nešto drugo ima prednost pred Kristovim pozivom. Gospodin je njegovu neodlučnost prekorio riječima: “Pusti mrtve neka pokapaju svoje mrtve, a ti hajde i navješćuj kraljevstvo Božje.” Duhovno mrtvi mogu pokopati tjelesno mrtve, ali oni ne mogu propovijedati evanđelje. Vjernikov bi glavni posao trebao biti promicanje Kristove stvari na zemlji.

Isus mu je odgovorio ovako: “Tvoja ja prva dužnost ići za mnom. Neka duhovno mrtvi pokapaju tjelesno mrtve. I nespašena osoba može obaviti takvo što. Ali ima samo jedan posao koji samo ti možeš obaviti. Daj ono najbolje od svog života onome što doista traje. Ne trati ga na nešto beznačajno.” Krist, dakle, mora vladati u srcu bez nekog takmaca. Sve ostale ljubavi i sve ostale odanosti moraju biti sporedne. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, želim Te slijediti jer si dao svoj život za mene i spasio me od vječne propasti. Ne dopusti da mi nešto bude prepreka na putu koji vodi u Nebo. Neka me Tvoj Duh opominje da Ti trebaš biti moja prva i najveća ljubav. Oblikujem me u slugu koji je prikladan za Tvoje Kraljevstvo. Amen!