Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća!

Evanđelje dana za utorak, 7. studenoga 2023. godine: Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća! (Luka 14, 15-24)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isusu jedan od sustolnika: »Blago onome koji bude blagovao kruh u kraljevstvu Božjem!« A on mu reče:
»Čovjek neki priredi veliku večeru i pozva mnoge. I posla slugu u vrijeme večere da rekne uzvanicima: ‘Dođite! Već je pripravljeno!’ A oni se odreda počeli ispričavati. Prvi mu reče: ‘Njivu sam kupio i valja mi poći pogledati je. Molim te, ispričaj me.’ Drugi reče: ‘Kupio sam pet jarmova volova pa idem okušati ih. Molim te, ispričaj me.’ Treći reče: ‘Oženio sam se i zato ne mogu doći.’«
»Sluga se vrati i javi to domaćinu. Tada domaćin, gnjevan, reče sluzi: ‘Iziđi brzo na trgove gradske i ulice pa dovedi ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome.’ I sluga reče: ‘Gospodaru, učinjeno je što si naredio i još ima mjesta.’ Reče gospodar sluzi: ‘Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća.’ A kažem vam: nijedan od onih pozvanih neće okusiti moje večere.«

Evanđelje dana – komentar

Što nam gozba može reći o Božjem kraljevstvu? Jedna od najljepših slika neba u Svetom pismu je kraljevska gozba i svadbena proslava koju organizira kralj. Mi smo, zapravo, pozvani na najvažniju gozbu od svih! Posljednja knjiga u Bibliji završava pozivom na svadbenu gozbu Jaganjca i njegove Zaručnice, crkve: Duh i Zaručnica govore: Dođi! (Otkrivenje 22, 17). Isusova parabola dobiva neočekivani obrat kada se pozvani gosti opravdavaju. Zašto je to tako? Kralj je obično dosta unaprijed slao pozivnice svojim podanicima, kako bi imali dovoljno vremena da se pripreme za dolazak na gozbu. Koliko je kralj zapravo bio povrijeđen kada su da odbili poziv!? Olako su shvatili kraljev zahtjev jer su svoje interese stavili iznad njegovih.

Isus istražuje razloge zašto se ljudi opravdavaju velikim Božjim pozivom. Prvi izgovor je da tvrdnje o nečijem poslu imaju prednost pred Božjom tvrdnjom. Dopuštate li da vas posao potpuno obuzme i da vas odvrati od Boga? Drugi izgovor dopušta drugim dobrima ili posjedima da dođu ispred Boga. Istiskuju li televizija ili druge diverzije vrijeme za Boga u molitvi i odlazak na bogoslužje? Treći izgovor stavlja dom i obitelj ispred Boga. Bog nikada nije želio da se naš dom i odnosi koriste sebično. Bogu najbolje služimo kada ga pozivamo na posao i u svoj dom i kada dijelimo svoju imovinu s drugima.

PROČITAJTE: Što znači da je Crkva Kristova zaručnica?

Drugi dio priče fokusiran je na one koji nisu imali pravo na kralja i koji nikad ne bi ni pomislili dobiti takav poziv. “Prosjaci, osakaćeni, slijepi i hromi” predstavljaju izopćenike društva – one koji ne mogu polagati pravo na kralja. Ovo je svakako poziv milosti! Ali ovaj poziv sadrži i upozorenje za one koji ga odbiju ili nedostojno pristupe svadbi. Milost je besplatan dar, ali je također i velika odgovornost. Dieterich Bonhoeffer suprotstavlja “jeftinu milost” i “skupu milost”. “Jeftina milost je milost koju dajemo sami sebi … propovijedanje oprosta bez zahtjeva za pokajanjem …milost bez učeništva, milost bez križa, milost bez Isusa Krista, živog i utjelovljenog … Skupa milost je evanđelje koje treba tražiti uvijek iznova, dar koji treba tražiti, vrata na koja čovjek treba pokucati. Takva je milost skupa jer nas poziva da slijedimo Isusa Krista. Skupa je jer čovjeka košta života, a milost je jer daje čovjeku jedini pravi život.” Bog svakoga od nas poziva na svoju gozbu. Jeste li spremni za gozbu za Gospodnjim stolom?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, ne uskraćuješ nam ništa dobro i obasipaš nas zemaljskim i nebeskim blagom. Pomozi da najprije tražimo Tvoje kraljevstvo i ostavimo po strani sve što bi nas moglo spriječiti da vršimo Tvoju volju. Amen!

NAJNOVIJE!