Ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za ponedjeljak, 17. lipnja 2024. godine: Ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! (Matej 5, 38-42)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuli ste da je rečeno:
Oko za oko, zub za zub!
A ja vam kažem:
Ne opirite se Zlomu!
Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu,
okreni mu i drugi.
Onome tko bi se htio s tobom parničiti
da bi se domogao tvoje donje haljine
prepusti i gornju.
Ako te tko prisili jednu milju,
pođi s njim dvije.
Tko od tebe što zaište,
podaj mu!
I ne okreni se od onoga
koji hoće da mu pozajmiš.« (Matej 5, 38-42)

Evanđelje dana – komentar

Zakon je rekao: “Oko za oko i zub za zub” (Izl 21,24; Lev 24,20; Pnz 19, 21). Bila je to zapovijed i za kažnjavanje – kazna ne smije biti veća od zločina. Prema Starom zavjetu, kažnjavanje je bilo u ovlasti države, a ne pojedinca.

Potpuno odbacujući odmazdu, Isus je pošao dalje od Zakona prema jednoj višoj pravednosti. Svojim je učenicima pokazao da, kako je jednom osveta bila Zakonom dopustiva, tako sada neopiranje postaje milosno mogućim. Isus je svoje sljedbenike uputio neka se ne opiru zlotvoru. Ako ih tko pljusne po jednom obrazu, trebaju mu okrenuti i drugi. Ako se tko s njima parniči zbog njihove košulje (donje haljine), trebaju mu predati i svoj ogrtač (gornji dio odjeće za pokrivanje noću). Ako ih neka službena osoba prisili nositi njezinu prtljagu jednu milju, trebaju je dobrovoljno ponijeti dvije milje.

Danas nam Isusova posljednja zapovijed u ovom odjeljku izgleda najneizvedivijom: Onomu tko od tebe traži, podaj! I ne okreni se od onoga koji želi od tebe pozajmiti. Zbog svoje opsjednutosti materijalnim dobrima i posjedovanjem odbijamo i samu pomisao da se odreknemo onoga što smo stekli. Međutim, kada bismo se htjeli okrenuti nebeskom blagu i bili zadovoljni samo nužnom hranom i odjećom, ove bismo riječi prihvatili doslovnije i voljnije. Isusov iskaz pretpostavlja da je onaj tko traži pomoć u istinskoj potrebi. Budući da nije moguće znati je li u svim slučajevima potreba stvarna, bolje je (kako netko reče) “pomoći mnoštvu lažnih prosjaka negoli riskirati da odbijemo čovjeka u stvarnoj potrebi”.

S ljudskog stajališta, ponašanje kakvo Gospodin ovdje zahtijeva nije moguće. Jedino osoba kojom upravlja Duh Sveti može živjeti samopožrtvovnim životom. Samo ako je Spasitelju dopušteno živjeti Njegov život u vjerniku, mogu uvreda, nepravda i neprilika biti uzvraćene ljubavlju. To je “evanđelje druge milje”. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, neka nam zbog Tebe ništa ne bude teško. Ako naiđemo na potrebite, neka nas Tvoj Duh potakne da ih blagoslovimo onoliko koliko možemo. Neka nam ne smetaju uvrede i nepravda koju nam drugi nanesu zato što smo Tvoji. Daruj nam ljubav za neprijatelje, a ukloni svaku želju za osvetom. Amen!