I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara

Evanđelje dana za subotu, 10. veljače 2024. godine: I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara. (Marko 8, 1-10)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Onih se dana opet skupio silan svijet. Budući da nisu imali što jesti, dozva Isus učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me i nemaju što jesti. Ako ih otpravim gladne njihovim kućama, klonut će putem. A neki su od njih došli iz daleka.« Učenici mu odgovore: »Otkuda bi ih tko ovdje u pustinji mogao nahraniti kruhom?« On ih zapita: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam.« Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji. I uze sedam kruhova, zahvali, razlomi i davaše svojim učenicima da posluže. I poslužiše mnoštvu. A imali su i malo ribica. Blagoslovi i njih te reče da i to posluže. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara. Bilo je oko četiri tisuće ljudi. Tada ih otpusti, a sam sa svojim učenicima odmah uđe u lađu i ode u kraj dalmanutski. (Marko 8, 1-10)

Evanđelje dana – komentar

U današnjem odlomku iz evanđelja još jedno Isusovo čudo. Ovo je nalik hranjenju pet tisuća ljudi, ali u gornjem prikazu uočite neke razlike: Što je manje imao za svoje djelo, to je Isus više postigao i više mu je ostalo. Uzeo je sedam kruhova i nekoliko ribica, a nahranjeno je četiri tisuće muškaraca uz žene i djecu. Ostacima je napunjeno sedam pletenih ili putnih košara.

Učenici još nisu shvatili da Bogu ništa nije nemoguće. Isus ih ne grdi: umjesto toga daje kruh u izobilju. Naš Bog je velikodušan Bog. Kasnije, u Muci, On će biti taj koji će, poput kruha, biti uzet, blagoslovljen, lomljen i dan za naše spasenje.

Isus nije učinio novu vrstu čuda s ovih četiri tisuće. Ono što je namjeravao učiniti za ovu gomilu jest povezati ovaj događaj s cijelim svjedočanstvom Svetog pisma koje nam kaže: Bog se brine za svoj narod! Na primjer, sjećate se u Starom zavjetu kada je Bog izveo Izrael iz Egipta? Što je Bog učinio u pustinji bez hrane? Svaki dan je s neba slao potpuno novu hranu, zvanu mana. Bog je činio ovo čudo svaki dan. I njegov narod nikad nije oskudijevao!

Marko nam govori da je Isus želio osigurati da svaki njegov slušatelj toga dana sigurno stigne do svog zemaljskog doma. Danas Isus želi da ti i ja sigurno stignemo do našeg nebeskog doma. Kako bismo ustrajali na tom putu, potreban nam je kruh koji samo On može dati. “Ja sam kruh živi koji je sišao s neba.”, rekao je Isus jednom prilikom.
Na našem životnom putu dopustimo Kruhu života da nas hrani, održava i jača.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što se svakodnevno brineš za našu dušu, duh i tijelo. Hvala što nas hraniš iz Tvoje Riječi, ali i daješ brojne materijalne blagoslove. Hvala što si uvijek uz nas i što nas podupireš svojom moćnom rukom. Pomozi nam da budemo zahvalniji, amen!

NAJNOVIJE!