“Komu da prispodobim ovaj naraštaj?”

Evanđelje dana za petak, 9. prosinca 2022. godine: “Komu da prispodobim ovaj naraštaj?” (Matej 11, 16-19)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: ‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.’ Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, a govori se: ‘Đavla ima.’ Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: ‘Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!’ Ali opravda se Mudrost djelima svojim.« (Mt 11, 16-19)

Evanđelje dana – komentar

Naraštaj kojemu se Isus obraćao nije želio prihvatiti ni jednoga. Židovi koji su imali čast vidjeli dolazak njihova Mesije-Kralja, nisu bili skloni ni Njemu ni Njegovom prethodniku. Bili su zagonetka. Isus ih je prispodobio svadljivoj djeci što sjede na trgovima i koja odbijaju svaki prijedlog. Ali bi njihov prijatelji željeli svirati kako bi zaplesali, odbili bi. Ako pak bi se njihovi prijatelji željeli igrati sprovoda, odbili bi zakukati.

Ivan je došao kao isposnik, a Židovi su ga optužili da je opsjednut zloduhom. Sin je Čovječji, s druge strane, normalno jeo i pio. Ako su se zbog Ivanova isposništva osjećali nelagodno, tada bi im se zacijelo svidjele Isusove uobičajene prehrambene navike. – Ali ne! Nazvali su ga izjelicom, pijancem i prijateljem carinika i grešnika.

Naravno, Isus nikada nije prekomjerno jeo ili pio; njihova je optužba bila potpuna izmišljotina. Bilo je točno da je prijatelj carinika i grešnika, ali ne onako kako su to oni mislili. Iskazao je prijateljstvo grešnicima da bi ih spasio od njihovih grijeha, ali on sam nikada nije sudjelovao u njihovim grijesima niti ih opravdavao.

“Ali opravda se Mudrost djecom svojom.” Gospodin Isus je, naravno, utjelovljena Mudrost (1 Kor 1,30). Iako ga nevjernici mogli klevetati, On se potvrđuje u svojim djelima i u životima Svojih sljedbenika.

Premda je mnoštvo Židova moglo odbiti priznati ga Mesijom-Kraljem, Njegove su tvrdnje su cijelosti potvrđene Njegovim čudesima kako i duhovnom preobrazbom Njegovih odanih učenika. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože svemogući, daj mi oči da vidim Tvoje djelo danas. Upotrijebi me da unaprijediš svoje djelo. Molim te, ukloni svaku vrstu grijeha i prevare iz mog srca i pomozi mi da se promijenim te budem sličniji Tvome Sinu Isusu. U Njegovo dragocjeno ime molim. Amen.