Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za nedjelju, 26. svibnja 2024. godine: Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. (Marko 28, 16-20)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«

Evanđelje dana – komentar

Zašto je Isus napustio svoje učenike četrdeset dana nakon svog uskrsnuća? Četrdeset je značajan broj u Svetom pismu. Mojsije je otišao na goru da traži lice Božje četrdeset dana u molitvi i postu. Izraelski narod bio je u pustinji četrdeset godina pripremajući se za svoj ulazak u obećanu zemlju. Ilija je postio četrdeset dana dok je putovao pustinjom do Božje gore. Četrdeset dana nakon svog uskrsnuća Isus se mnogo puta pojavljivao svojim učenicima kako bi ih uvjerio da je doista uskrsnuo i pripremio ih za zadatak da nastave djelo koje je započeo tijekom svoje zemaljske službe.

Uskrsli Gospodin s nama je uvijek do svršetka svijeta

Isusov odlazak i uzašašće na nebo bio je i kraj i početak za njegove učenike. Iako je to bio kraj Isusove fizičke prisutnosti s njegovim ljubljenim učenicima, označio je početak Isusove prisutnosti s njima na nov način. Isus je obećao da će uvijek biti s njima do kraja vremena (Matej 28, 20). Sada, kao proslavljeni i uskrsli Gospodin i Spasitelj, Isus je obećao da će im poslati Duha Svetoga koji će ih pomazati snagom na blagdan Duhova, baš kao što je Isus bio pomazan za njegovu službu na rijeci Jordan (Luka 3, 21-22).

Zašto je Uskrsli Gospodin uzašao na nebo?

Otac je podigao proslavljeno tijelo svoga Sina i u slavi ga ustoličio sebi zdesna na nebu. Gospodin Isus u svom proslavljenom tijelu sada vlada kao Gospodar nad nebesima i zemljom – nad svime što je stvorio. Uskrsli Gospodin vlada s prijestolja na nebu kao naš milosrdni Otkupitelj i milostivi Kralj. On nas zagovara i osnažuje nas snagom Duha Svetoga. Gospodin Isus daje nam novi život i jača nas u vjeri, nadi i ljubavi kako bismo mu mogli služiti i nastaviti njegovo djelo kao građani njegova kraljevstva ovdje na zemlji.

Bit ćete mi svjedoci sve do nakraj svijeta

Posljednje Isusove riječi upućene učenicima ukazuju na ključnu misiju i zadaću koju je povjerio svojim sljedbenicima na zemlji – da budu njegovi svjedoci i veleposlanici do nakraj svijeta kako bi svi narodi mogli čuti Radosnu vijest da je Isus Krist došao osloboditi nas od grijeha, Sotone i smrti i izborio za nas kraljevstvo mira, radosti i pravednosti koje će trajati zauvijek.

PROČITAJTE: Je li krštenje neophodno za spasenje?

Svi vjernici dobili su udjela u toj zadaći – da budu navjestitelji Radosne vijesti Isusa Krista, jedinog Spasitelja svijeta. Svjedočite li drugima istinu Evanđelja i nadu u uskrsnuće?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče nebeski, oprosti mi što Ti nedovoljno zahvaljujem za Tvoga Sina i Njegovo dovršeno djelo na križu. Hvala što si mi pružio ruku spasa i izbavio me iz kraljevstva tame. Daj mi srce koje te želi častiti djelima i riječima. Sve što imam dar je od Tebe, i ono najvažnije, spasio si me od vječne propasti. Neka me Tvoj Duh vodi prema onima koji trebaju čuti Radosnu vijest i obratiti se. Amen!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare