Marta ga primi u kuću. Marija je izabrala bolji dio
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za utorak, 10. listopada 2023. godine: Marta ga primi u kuću. Marija je izabrala bolji dio. (Luka 10, 38-42)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.« (Luka 10, 38-42)

Evanđelje dana – komentar

“Gospodin se u ovom odlomku evanđelja usredotočuje na Božju Riječ i molitvu kao dva najveća sredstva blagoslova. Marija sjede do nogu Isusovih slušajući riječ njegovu, dok je Marta bila zauzeta svojim pripremama za kraljevskog Gosta. Marta je htjela da Gospodin ukori njezinu sestru jer ne pomaže, ali je Isus nježno prekorio Martu zbog njezine zlovoljnosti.

PROČITAJTE: Je li Marta pogriješila kada se naljutila na Mariju?

Naš Gospodin više cijeni našu ljubav nego naše služenje. Služenje se može pokvariti uznositošću i uobraženošću. Zanimanje za njega je ono jedino potrebno, dobar dio koji se neće oduzeti.” (prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Vlada li Kristov mir u vašem domu i u vašem osobnom životu? Isus je volio posjećivati ​​dom Marte i Marije i uživao je u njihovoj srdačnoj gostoljubivosti. Marta je voljela služiti, ali je svojim tjeskobnim čekanjem na Isusa izazivala nemir. Marija je na svoj jednostavan i povjerljiv način čekala Isusa sjedeći pažljivo do njegovih nogu. Instinktivno je znala da je ono što je Učitelj u tom trenutku najviše želio bila njezina pažljiva prisutnost. Tjeskoba i preokupacija sprječavaju nas da slušamo i da Gospodinu posvetimo pozornost. Gospodin nas poziva da mu predamo svoje brige i tjeskobe, jer je moćan i sposoban zadovoljiti svaku našu potrebu. Njegova nas milost oslobađa nepotrebnih briga i zaokupljenosti. Tražite li Gospodina? I nalazi li Gospodin počasno mjesto u vašem srcu?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, došao si na ovaj svijet kao sluga. Hvala za Tvoje dovršeno djelo na križu. Hvala što sam Tvojim ranama iscijeljen i što sam baštinik vječnoga života. Želim Ti služiti sve dok me ne pozoveš u svoje Kraljevstvo. Oslobodi me nepotrebnih briga i preokupacija da Ti mogu dati svoju nepodijeljenu ljubav i pažnju. Amen!