Mir vam svoj dajem!

Evanđelje dana za utorak, 17. svibnja 2022. godine: Mir vam svoj dajem! (Ivan 14, 27-31)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Mir vam ostavljam,
mir vam svoj dajem.
Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje.
Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.
Čuli ste, rekoh vam:
‘Odlazim i vraćam se k vama’.
Kad biste me ljubili, radovali biste se
što idem Ocu,
jer Otac je veći od mene.
Kazao sam vam to sada,
prije negoli se dogodi,
da vjerujete kad se dogodi.
Neću više s vama mnogo govoriti
jer dolazi knez svijeta.
Protiv mene ne može on ništa.
Ali neka svijet upozna da ja ljubim Oca
i da tako činim kako mi je zapovjedio Otac. (Ivan 14, 27-31)

Evanđelje dana – komentar

Unutarnji mir savjesti dolazi iz osjećaja oproštenog grijeha i pomirenja s Bogom. Krist ga može dati zato što ga je kupio vlastitom krvlju na Golgoti. Njegov dar mira je zauvijek, pa zašto bi se onda kršćanin uznemiravao i plašio?

Isus je već bio rekao učenicima da će ih ostaviti i kako će poslije doći da ih povede sa sobom kući u Nebo. Kada bi ga ljubili, radovali bi se zbog toga. Naravno, oni su ga u izvjesnom smislu voljeli, ali nisu shvaćali tko je i zato njihova ljubav nije bila onoliko velika koliko bi trebala biti.

Kada se Gospodin Isus vrati na Nebo, bit će tamo gdje poniženja ne mogu stići. Učenici su se stoga trebali radovati kad je Isus rekao da odlazi Ocu. Kada pomislimo na skroman položaj što ga je Isus imao kao čovjek ovdje na zemlji, vidimo da je u tom smislu Bog Otac bio veći od njega. Bio je veći po svom položaju, ali ne kao Osoba.

Nesebično brinući za ustrašene učenike, Gospodin im je otkrio buduće događaje da se ne sablazne, obeshrabre ili ustraše, nego da vjeruju. Znao je da dolazi vrijeme njegove izdaje i da mu ne ostaje još mnogo vremena da govori sa svojima. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što daješ mir svojim slugama. Smiri moj tjeskobni duh od svih napada “ako samo” i “što ako” koji me ispunjavaju nepotrebnim brigama. Uvijek mi pomozi da Ti više vjerujem, umjesto da se brinem. Ti si iznad svih okolnosti. Amen!