NaslovnicaEvanđelje danaOče, proslavi Sina svoga!

Oče, proslavi Sina svoga!

Evanđelje dana za utorak, 23. svibnja 2023. godine: Oče, proslavi Sina svoga! (Ivan 17, 1-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i progovori: »Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti. A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi.«

Evanđelje dana – komentar

Znate li zašto vas je Bog stvorio – koju svrhu i misiju vam je povjerio? Isusov cilj i poslanje bili su proslaviti svog nebeskog Oca. Sve što je rekao i učinio dalo je slavu njegovom Ocu. Uoči svoje žrtve na križu, u nazočnosti svojih učenika, Isus je izmolio veliku svećeničku molitvu: “Oče sveti, sačuvaj ih u ime svoje, koje si mi dao, da budu jedno kao mi!”. Isus je molio za jedinstvo svojih učenika i za sve koji će vjerovati u njega. Isusova molitva za njegov narod je da budemo sjedinjeni s Bogom Ocem po njegovom Sinu i po njegovom Duhu Svetom i da budemo povezani zajedno, u jedinstvu sa svima koji su udovi Kristova tijela.

Misija ljubavi da postanemo jedno

Što je potaknulo Isusa da položi svoj život na križu kao žrtvu pomirnicu za grijehe svijeta? Bila je to ljubav – ljubav prema njegovom Ocu na nebu i ljubav prema svakome od nas koji smo stvoreni na sliku i priliku Božju. Isusa je njegov Otac poslao na svijet sa svrhom, a ta je svrha bila misija ljubavi da nas oslobodi od ropstva grijehu, Sotoni, strahu, smrti i beznađu. Isus je u križu vidio slavu, a ne sramotu. Poslušnost volji Oca bila je njegova slava. Isus je održao Očevu riječ čak i kad je bio u iskušenju da se odrekne križa. Pouzdao se u svog Oca da će mu dati snagu, hrabrost i ustrajnost u suočavanju s protivljenjima, kušnjama.

Bog nas je stvorio sa svrhom i misijom

Mi također moramo uzeti svoj križ i slijediti Gospodina Isusa kamo god nas pozove. On će nam dati vodstvo Duha Svetoga da živimo kao njegovi učenici. John Henry Newman (1801.-1890.) je napisao: “Bog me stvorio da mu činim određenu službu; meni je povjerio neki posao koji nije povjerio drugome. Ja imam svoju misiju – možda je nikad u životu neću saznati, ali to će mi se reći u sljedećem. Ja sam karika u lancu, veza između osoba. Nije me stvorio uzalud. Stoga ću mu vjerovati. Što god, gdje god da jesam. Ne mogu biti odbačen.” Vjerujete li u Boga i njegov poziv i svrhu vašeg života?

Kao što je Isusa pozvao Otac da služi u svetosti i istini, tako smo i mi pozvani i opremljeni za zadaću služenja Bogu u svijetu kao njegovi veleposlanici. Božja nas istina oslobađa od neznanja i prijevare grijeha. Otkriva nam Božju dobrotu, ljubav i mudrost. I daje nam žeđ za Božjom svetošću. Duh Sveti je izvor i davatelj svake svetosti. Dok dopuštamo Duhu Svetom da djeluje u našim životima, on nas preobražava svojom pročišćavajućom vatrom i mijenja nas u Kristov lik. Je li vaš život posvećen Bogu?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, uzmi moj život i učini ga posve ugodnim Tebi. Posveti me u svojoj istini i vodi me svojim Duhom. Predajem se za Tvoje kraljevstvo – učini me korisnim oruđem. Daj da drugi vide plod Duha i da im mogu posvjedočiti Radosnu vijest. Neka se još mnogi spase od vječne propasti. Amen!