Primit ćete – s progonima – sada stostruko i u budućem vijeku život vječni

Evanđelje dana za utorak, 30. svibnja 2023. godine: Primit ćete – s progonima – sada stostruko i u budućem vijeku život vječni. (Marko 10, 28-31)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja — i u budućem vijeku život vječni.
A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.« (Marko 10, 28-31)

Evanđelje dana – komentar

Petar je razumio Isusovo naučavanje. Shvatio je da govori: “Ostavi sve i pođi za mnom.” Isus je to potvrdio obećavajući sadašnju i buduću nagradu onima koji sve ostave radi njega i evanđelja.

Sadašnja nagrada je 10.000-postotni dobitak – ne novac nego: a) kuće (domovi drugih ljudi gdje je Božji sluga ugošćen); b) braća i sestre i majke i djeca (kršćanski prijatelji); c) polja (zemlje svijeta koje je proglasio Kraljevim); d) progonstva (uzrok je radosti kad se nekoga smatra vrijednim da trpi za Isusa). Buduća nagrada je život vječni. To ne znači da vječni život zarađujemo ostavljajući sve – on je dar.

Potom je naš Gospodin upozorio: “A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.” Nije dovoljno samo dobro krenuti na putu učeništva. Važno je kako stižemo do njegova kraja. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, hvala Ti što si tako velikodušan: svakodnevno mi daješ oprost i brojne blagoslove iz Tvojih ruku. Uvijek me iznova raduje da ću vječno živjeti u Tvome Kraljevstvu. Pomozi mi da ne izgubim tu nadu pred poteškoćama, obeshrabrenjem i progonom. Amen!

NAJNOVIJE!