NaslovnicaEvanđelje danaSkupe dobre ribe u posude, a loše izbace

Skupe dobre ribe u posude, a loše izbace

Evanđelje dana za četvrtak, 3. kolovoza 2023. godine: Skupe dobre ribe u posude, a loše izbace. (Matej 13, 47-53)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.«
»Jeste li sve ovo razumjeli?« Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«
Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande. (Matej 13, 47-53)

Evanđelje dana – komentar

Ovo je prispodoba upozorenja. To je jasan poziv svima koji čuju da ne ignoriraju ili ne odbace Kristov poziv, nego da učine svaki napor da uđu u Božje Kraljevstvo dok se još može. Da, Bog dopušta da se zlo i grijeh za sada nastave u svijetu, ali dolazi konačni sud kada će Bog suditi svakom zlu i grijehu, a oni izvan Božjeg Kraljevstva bit će kažnjeni za svoje grijehe.

U prispodobi je mreža bačena u more i izvučena na obalu puna svih vrsta riba. Zatim su ribari prionuli na posao razvrstavanja ribe na “dobru” i “lošu”. Riba vrijedna čuvanja skupljena je u dobre posude, a ostala je bačena.

Isus zatim tumači prispodobu svojim učenicima: “Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.”

Ova je prispodoba slična prispodobi o pšenici i kukolju (Matej 13, 6-43). Obje se prispodobe tiču ​​posljednjih vremena, kada će uz pomoć anđela, vjernici jednom zauvijek biti odvojeni od nevjernika.

Kao što je mreža bačena u more izvlačeći mnoge ribe, tako se evanđeoska poruka širi svijetom privlačeći k sebi mnoge ljude. Kao što je mreža sakupila sve vrste riba, bez obzira na njihovu vrijednost, tako i evanđelje privlači mnoge ljude koji se niti pokaju niti žele slijediti Krista. Baš kao što se riba nije mogla razvrstati sve dok se mreža ne izvuče na obalu, tako se lažni vjernici maskirani u prave kršćane neće otkriti do kraja svijeta.

Ove “loše ribe”, ili lažni vjernici, mogu se usporediti s kamenitim tlom i trnovitim tlom u Mateju 13, 5-7 i s kukoljem u stihu 40. Oni tvrde da imaju odnos s Isusom, govoreći “Gospodine, Gospodine” (Matej 7, 22), a Isusov odgovor će biti: “Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene, zlotvori!” (stih 23).

Glavna poanta prispodobe može se ovako izraziti: “Doći će dan obračuna u kojem će Bog odvojiti prave vjernike od lažnih, a one za koje se utvrdi da su lažni bit će bačeni u pakao.”

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što smo po vjeri u Tvoje djelo na križu baštinici vječnoga života. Daj da iskreno služimo i da nam ništa ne bude teško za Tvoje Kraljevstvo. Ne dopusti da dolazimo u iskušenje odvajati kukolj od žita. To je Tvoj posao. Neka naš bude govoriti izgubljenima da se pokaju i vjeruju u Tebe. Amen!