Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda

Evanđelje dana za subotu, 23. srpnja 2022. godine: Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. (Ivan 15, 1-8)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ja sam istinski trs,
a Otac moj — vinogradar.
Svaku lozu na meni koja ne donosi roda
on siječe,
a svaku koja rod donosi,
čisti
da više roda donese.
Vi ste već očišćeni
po riječi koju sam vam zborio.
Ostanite u meni i ja u vama.
Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe
ako ne ostane na trsu,
tako ni vi ako ne ostanete u meni.
Ja sam trs,
vi loze.
Tko ostaje u meni i ja u njemu,
taj donosi mnogo roda.
Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.
Ako tko ne ostane u meni,
izbace ga kao lozu
i usahne.
Takve onda skupe i bace u oganj te gore.
Ako ostanete u meni
i riječi moje ostanu u vama,
što god hoćete, ištite
i bit će vam.
Ovime se proslavlja Otac moj:
da donosite mnogo roda
i da budete moji učenici.« (Ivan 15, 1-8)

Evanđelje dana – komentar

U Starom je zavjetu narod Izraela odabran kao trs koji je Jahve posadio. Ali taj se narod pokazao nevjernim i neplodnim, tako da je Isus sada sebe predstavio kao istinski trs. Bog Otac je vinogradar.

Različita su mišljenja što je loza koja ne donosi ploda. Neki tvrde da je to onaj koji se pretvara da je kršćanin. Neki misle da je to pravi kršćanin koji se odmetnuo. On napušta Boga i počinju ga zanimati stvari ovoga svijeta. Takav ne donosi plodove Duha (Galaćanima 5, 22-23).

Loza koja donosi plod predstavlja kršćanina koji sve više postaje sličan Gospodinu Isusu Kristu. Ali, čak se i takva loza mora orezati ili očistiti. Sredstvo čišćenja je Gospodinova riječ.

Ostati na trsu znači da je kršćanin smješten u Kristu; to je njegovo mjesto. On svakodnevno treba biti u prisnom zajedništvu s Gospodinom. Loza ostaje na trsu tako što iz njega crpi sav svoj život i hranu. Tako i mi ostajemo u Kristu provodeći vrijeme u molitvi, čitanju i poslušnosti njegovoj riječi, druženju s drugim kršćanima. Loza, dakle, može donijeti ploda samo ako ostane na trsu. Ostajanje je tajna uspješnog molitvenog života. Što smo bliži Bogu, to ćemo više misliti kao i on. Što ga više upoznajemo kroz njegovu Riječ, to ćemo više razumjeti njegovu volju.

Sam Krist je trs; vjernici su vinove loze. Bez Krista ne možemo učiniti ništa. Najveća svrha vinove loze jest donijeti plod. Kada djeca Božja pokazuju svijetu da su nalik Kristu, proslavlja se Otac. Ljudi moraju priznati da je Bog velik kada takve opake grešnike može preobraziti u tako pobožne svece. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Hvala Ti, Gospodine, što si naš Trs, a mi loze po vjeri u Tvoje dovršeno djelo na križu. Kao Tvoji sljedbenici, pomozi nam da donesemo mnogo ploda – na Tvoju hvalu i slavu. Ukloni u našem životu što nije dobro i plodno. Neka nas Tvoj Duh obnavlja i preobražava u Tvoj lik. Amen!