NaslovnicaEvanđelje danaVama je dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima to nije dano

Vama je dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima to nije dano

Evanđelje dana za četvrtak, 27. srpnja 2023. godine: Vama je dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima to nije dano. (Matej 13, 10-17)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Zašto im zboriš u prispodobama?« On im odgovori: »Zato što je vama dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano. Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima. U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju.«
»Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori:
Slušat ćete, slušati — i nećete razumjeti;
gledat ćete, gledati — i nećete vidjeti!
Jer usalilo se srce naroda ovog:
uši začepiše,
oči zatvoriše
da očima ne vide,
ušima ne čuju,
srcem ne razumiju,
te se ne obrate,
pa ih izliječim.«
»A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli.« (Matej 13, 10-17)

Evanđelje dana – komentar

Učenike je zbunilo što Gospodin govori narodu u usporedbama pa su ga zamolili da objasni svoju metodu. U svojem je odgovoru Isus povukao razliku između bezbožne svjetine i vjerujućih učenika. Neće im biti dopušteno saznati tajne Kraljevstva nebeskoga, dok će se njegovim pravim sljedbenicima pomoći da ih razumiju.

Usporedbe opisuju neke od značajki Kraljevstva tijekom razdoblja u kojem će Kralj biti odsutan. A s obzirom da učenici imaju vjeru u Gospodina Isusa, omogućit će im se da znaju tajne Kraljevstva. Prihvatili su svjetlo, zato će im se dati još više od svjetla. Židovski je narod, s druge strane, odbacio Svjetlo svijeta; zato će izgubiti i ono malo svjetla što imaju. Govorili su da slušaju Božju riječ, ali on, živa Božja Riječ je bio među njima, a oni ga nisu htjeli poslušati. Nisu htjeli shvatiti predivnu činjenicu utjelovljenja.

Bili su živo ispunjenje proročanstva Izaije 6, 9-10. Srce Izraela je se usalilo i njihove su uši bile neosjetljive na Božji glas. Svojevoljno su odlučili da očima ne vide. Zato će njihova kazna biti to što će slušati, a neće razumjeti, gledati ali neće vidjeti.

Učenici su imali čast živjeti u tom kritičnom trenutku povijesti, gledati Mesiju, biti svjedocima njegovih čudesa i slušati nenadmašno učenje koje je dolazilo s njegovih usana. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, zahvalni smo da je Tvoj Sin jedini posrednik između nas grešnika i Tebe. On je Svjetlo svijeta koje je obasjalo naša grešna srca i osvjedočio nas da smo grešnici kojima može biti oprošteno. Zahvalni smo što smo po vjeri u Njega postali Tvoja djeca. Neka još mnogi to postanu. Amen!