Frustracija stvara ljutnju i ogorčenost u našem životu. Kako se možemo boriti s frustracijom na Božji način? Biblija nam može pomoći.

Ako se ovih dana osjećate frustrirano, nemojte misliti da ste osuđeni takvi ostati. Biblijska učenja o borbi s frustracijom na Božji način će vam pomoći razumjeti vaše stanje i doći do korijena problema. 

Frustracija nije samo vaš problem, ona je univerzalni problem, može vam donijeti mnogo tuge i ljutnje u isto vrijeme te je se možete potpuno riješiti guranjem prema naprijed i ostavljanjem ega po strani. U Luki 9,38-56 pronalazimo Isusa u nekoliko frustrirajućih situacija. 

Ovo su biblijska učenja o borbi s frustracijom na Božji način: 

Učite od Isusa

Ako ste postali frustrirani, dobra je vijest da ne morate ostati frustrirani. Od Isusovih frustracija možemo naučiti ostati usredotočeni na Božju riječ i na misiju koju nam je On poslao na izvršenje na ovome svijetu. „jer padne li pravednik i sedam puta, on ustaje,
a opaki propadaju u nesreći“ (Izreke 24,16). 

Ovaj nam je svijet takva utjeha. „Ali oni ne razumješe te besjede, bijaše im skrivena te ne shvatiše, a bojahu se upitati ga o tome“ (Luka 9,45).  

Postojat će razdoblja kada ste frustrirani i ne razumijete što Bog govori. Kada život nikako ne ide kako želite. Pitate se što Bog namjerava. „Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze“ (Izreke 3,5-6). 

VIDI OVO: 15 biblijskih stihova koji će vam pomoći kada ste uznemireni

Oslonite se na vjeru

Kada ne razumijete zašto vas Bog gura putem na kojem se nalazite, trebate imati povjerenja. Bog ima plan za vas, čak i ako ga ne vidite ili ne razumijete, morate imati vjere u Boga. 

Kada ste frustrirani tražite nekoga da prebacite krivicu jer rijetko krivite sami sebe, zar ne? Kada su se učenici međusobno raspravljali o tome tko je najveći među njima, Isus je govorio o tome da trebaju biti kao mala djeca i o potrebi primanja djece. Čak i danas ta veličina nije izvan mode, ali je jedino Bog istinski velik te trebamo biti ponizni i vjerovati da će se On pobrinuti za frustracije u našim životima, piše Faithtop.

VIDI OVO: Božji protuotrov za svaki uznemireni um

Predajte se Bogu

Često se lako frustriramo kada se naši planovi raspadnu ili kada ne upale. Isusova frustracija bila je očita kada je bio tako dobar prema Samarijancima, no u trenutku potrebe, oni su Ga odbili. „No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem“ (Luka 9,53). 

Biblija kaže: „Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude“ (Izreke 19,21). Čak i Isusovi planovi ponekad nisu upalili, no On nikada nije sumnjao u Božju svrhu. Kada Ga je to selo odbilo, On se nije uzrujao i frustrirao, nego je nastavio do slijedećeg sela. Nije riječ o našim planovima, nego o Božjoj svrsi. 

Možda smo frustrirani mnogim stvarima u životu, ali mnogo toga možemo naučiti iz načina na koji se Isus nosio s frustracijom u Svom životu jer je bio 100% čovjek i 100% Bog u isto vrijeme.