Kako gazirana pića utječu na zdravlje? Mnogi nisu svjesni štete!

Rado posežemo za raznim gaziranim pića nesvjesni čemu se izlažemo. Evo kako gazirana i zašećerena pića utječu na naše zdravlje.

Pijenje samo jednog zaslađenog napitka dnevno povećava rizik od smrti uslijed srčanih bolesti ili čak raka, sugerira istraživanje.

Harvardova studija otkrila je da samo jedna do dvije limenke gaziranog pića, soka ili energetskog napitka na dan povećava šanse za umiranje od srca i do 31 posto.

Također, ista količina povećava rizik od prerane smrti neovisno o uzroku (uključujući rak) za više od petinu.

PROČITAJTE: Evo što vam se može dogoditi ako pijete samo jedno gazirano piće dnevno

Zamjena zaslađenog napitka dijetnim umanjuje rizik, zaključili su znanstvenici. Ipak, rizik se ponovno povećava ako pijete više od četiri limenke dijetnog napitka dnevno.

“Naši rezultati dokazuju da gazirane i zaslađene napitke valja zamijeniti drugim pićima, po mogućnosti vodom, kako biste poboljšali zdravlje i produljili si život”, izjavio je voditelj istraživanja Vasanti Malik za Daily Mail.

Kako bi utvrdili koliko gazirana pića utječu na rizik od smrti, istraživači su analizirali 80.647 žena i 37.716 muškaraca. Sve su sudionike ispitivali o zdravlju i životnim navikama svake dvije godine.

Rezultati su pokazali kako oni koji piju dvije ili više limenki dnevno imaju 31 posto veće izglede za srčane bolesti u usporedbi s onima koji gazirano piju manje od jednom mjesečno, prenosi Net.hr.