Gdje je sada Bog kada ga najviše trebaš
Foto: Pixabay

Laži koje mnogi kršćani danas čuju jesu: ”Gdje je sada Bog kad ga najviše trebaš? Gdje ćeš biti sutra?’

Upravo sada, mnoštvo vjernika širom svijeta podnosi neprestane boli i druge duboke nevolje. Ti ljudi znaju o čemu govorim kada kada govorim o žestokim sotonskim strelicama.

Sa svakim danom, njihove se patnje se nastavljaju; suočeni su s oštrim ubodima njihovih optuživanja:

”Gdje je sada Bog? Vapiš mu tjednima, mjesecima, godinama, zašto dopušta da se tvoje trpljenje nastavlja, bez ikakva odgovora?”

I oni koji se brinu za njih podnose slične bitke. Oni se bore s bolom srca dok gledaju svoje ljubljene kako svakodnevno trpe bol zbog optuživanja koja neprijatelj donosi na njih. Oni znaju da im ne mogu samo citirati Pismo ili propovijedati da su usred bitke s beskrajno tupom fizičkom boli. Međutim, moraju ih nastaviti ohrabrivati usred same bitke.

Napasne misli koje kršćanima ne daju mira

Drugi su opet pod dubokim financijskim pritiskom. I oni znaju što je biti pogođen gorućom strelicom. Laži koje oni čuju jesu: ”Gdje je sada Bog kad ga najviše trebaš? Gdje ćeš biti sutra?’

Oni čuju razne đavolske laži, napasne misli koje im muče um: ”Jednostavno digni ruke! Ostao si sam. Bog ti nije održao svoja obećanja. Tvoje molitve nisu uslišane. Ostavio te da se sam s time suočavaš.”

Kad ste usred bitke, sotona će vam poslati drugu vrstu životnih optuživanja. Podsjetit će vas na svaki prošli grijeh, svaki mračni trenutak, svaku ludost koju ste ikada počinili. Nije čudo da Pavao takva optuživanja naziva ”gorućim strelicama”. Prijevod je ”zapaljeni bijes”. Mnogi sveti poznaju bol od zlobnih i bolnih riječi koje im dolaze od onih oko njih. Takve misli optuživanja uistinu su goruće strelice zapaljenog bijesa.

VIDI OVO: Kako prepoznati misli koje nam dolaze od sotone?

U takva se vremena u svome trpljenju osjećamo osamljeni i napušteni. Čak i oni koji se najviše brinu za nas kao da ne mogu razumjeti sve ono kroz što prolazimo.

Apostol Petar nas podsjeća: ”Prestanite se čuditi, ljubljeni – kao da vam se što neobično događa – požaru koji bjesni među vama da vas iskuša! Naprotiv, radujte se što ste sudionici u Kristovim patnjama, da se mognete radovati i veseliti u čas kad se objavi njegova slava” (1 Pt 4,12-13).

Pavao tome dodaje: ”Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti” (1 Kor 10,13).

Štit vjere

Na kraju Pavao daje naputak: ”U svemu uzmite veliki štit – vjeru; njime ćete ugasiti sve goruće strijele Zloga” (Ef 6,16)

Što je točno štit vjere? To je neprobojna oprema izrađena od obećanja Božjih i ulaštena našom vjerom. Taj štit je velika zaštita protiv svake đavolske riječi izgovorene protiv nas. Držati ga protiv juriša neprijatelja gašenje je svakoga glasa straha i nevjere. ”Đavle, nisu mi nepoznate tvoje lukavštine. Ništa – ni zasljepljujuća bol, ni uzdrmane financije, ni kaos svijeta – ne može me rastaviti od ljubavi Božje.”

Hrabro govorite pokvarenim glasovima koji vam dolaze iz tame: ”Neću se bojati! Neću odustati! Stojim na obećanju moga Gospodina da će me sačuvati od pada i predstaviti bez mane pred sobom. Bog obećava da nikakvo oružje upereno u mene neće uspjeti i povrijedite me” (vidi Iz 54,17).

Neka Bog bude proslavljen! On je naše skloništa u krizna vremena. A Njegova vjerna obećanja su štit zaštite. Oslonite se na njih!

Autor: David Wilkerson