Kako prepoznati misli koje nam dolaze od sotone?
Foto: Pexels

Misli od Sotone loše utječu na naš duhovni život, a mnogi ih ne znaju prepoznati. Što trebamo znati o njima te kako ih možete nadvladati?

Sotonina moć je u laži. Isus je rekao: ”… đavao … ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži” (Iv 8,44). Sotona nad tobom nema vlast osim ako mu je sam prepustiš ne zaboravljajući svaku misao. Samo tako te on može prevariti i natjerati da vjeruješ laži.

Koliko kršćana je prevareno mogu samo pretpostavljati. U mojoj službi ja se s prijevarama suočavam u gotovo svakom dušobrižničkom razgovoru. Mnogi kršćani s kojima razgovaram u svojem umu jasno čuju glasove, ali se to boje priznati, bojeći se da će ljudi misliti da imaju mentalne probleme.

Mnoge kršćane muče misli od sotone

Mnoge kršćane koje susrećem muče misli koje loše utječu na njihovu svakodnevnu pobožnost. Oni rijetko shvaćaju da su te smetnje samo odraz bitke za njihov um, iako nas je Pavao upozorio: ”Duh izričito govori da će u u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima (1 Tim 4,1).

Budući je Sotonino najveće oružje laž, najbolja obrana protiv njega je istina. Sukob sa Sotonom nije stvar moći, već stvar istine. Kada Božjom istinom razotkriješ Sotoninu laž, njegova je moć slomljena. Zato je Isus rekao: ”Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi!” (Iv 8,32).

Sotona ne može podnijeti istinu

Stoga je i molio: ”Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga… Posveti ih u istini: tvoja riječ je istina” (Iv 17,15-17). Upravo zato je prvo oružje koje Pavao spominje za ustanak protiv đavolskih planova, pojas istine (Ef 6,14). Sotonina laž ne može podnijeti istinu kao što ni tama noći ne može podnijeti svjetlost izlazećeg sunca.

Kako nadvladati misli koje dolaze od sotone?

Kakva je tvoja uloga u borbi protiv misli koje dolaze od sotone? Najprije, moraš biti preobražen obnovom svojega uma (Rim 12,2). A kako ćeš obnoviti um? Tako što ćeš ga napuniti Božjom Riječi. Moraš dozvoliti da ”mir Kristov upravlja srcem tvojim” (Kol 3,15) i da ”riječ Kristova u svem bogatstvu prebiva u tebi” (Kol 3,16) kako bi dobio bitku. Dok tako budeš nastavljao puniti svoj um Božjom istinom, bit ćeš sve bolje opremljen za otkrivanje i zarobljavanje laži.

Drugo, Petar nas savjetuje da pripremimo umove za djelovanje (1 Pt 1,13). Riješi se neplodne mašte. Opasno je zamišljati da činiš stvari koje nikada nećeš učiniti. Tako ćeš izgubiti dodir sa stvarnošću. Međutim, ako počneš sebe zamišljati kao poslušnog istini, potaknut ćeš sebe na plodonosan život – sve dok budeš činio ono što si zamišljao.

Treće, zarobi svaku misao na pokornost Kristu (2 Kor 10,5). Vježbaj prepoznavanje misli na pragu na prvoj sličici stripa. Svaku misao procijeni u skladu s istinom i ne ostavljaj mjesta laži.

Četvrto, obraćaj se Bogu. Kada plan B, misli iz svijeta, tijela ili đavla počnu izazivati tvoju predanost planu A, donesi to pred Boga u molitvi (Fil 4,6). Čineći to ti priznaješ Boga i svoje misli izlažeš Njegovom svjetlu. Tvoj um neće više biti razdijeljen ”i mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srce tvoje i tvoje misli (noema) u Kristu Isusu” (Fil 4,7).

Autor: Neil T. Anderson; iz knjige ”Pobjeda nad tamom”

PROČITAJTE JOŠ: