Ljubomora ne nastaje izvan nas, nego u nama samima. U potpunosti smo odgovorni za naše vlastite osjećaje ljubomore. 

Vrlo je vjerojatno da ste se, u nekom razdoblju vašeg života, susreli s ljubomorom. Je li u pitanju bio duhovni napad? Je li neprijatelj učinio da nešto poželite? Radi li netko ili nešto kako biste postali ozlojeđeni? 

Odgovor, koji vas može iznenaditi, glasi ne. Ljubomora zapravo nastaje u nama samima, iako možemo pokušati prebaciti lopticu krivnje. Na primjer, možemo reći ”Pa, oni to jednostavno ne bi trebali imati. Ne zaslužuju to, stoga imam savršeno opravdanje zbog toga što se ovako osjećam”. 

Vidite li što se ovdje zapravo događa? Ne samo da osjetimo zavist prema nekome, već u isto vrijeme govorimo da smo ljubomorni zbog krivnje druge osobe! To jednostavno nije istina. U potpunosti smo odgovorni za naše vlastite osjećaje zavisti. 

Ljubomora je proizvod tijela

Ljubomora je proizvod tijela. U Bibliji, ona je napisana zajedno s grijesima kao što su idolopoklonstvo, nemoralnost, pijančevanje i vračanje; grijesima koji se protive našem svetom Bogu i koji su opisani kao ”zemaljski, tjelesni, demonski”. (Galaćanima 5, 17-21; Jakovljeva 3, 15) 

VIDI OVO: 20 savjeta kako prepoznati ljubomoru i zavist kod drugoga

Osjećaji zavisti mogu voditi do nezdravog uspoređivanja uspjeha jedne osobe s uspjehom druge. Taj obrazac može dovesti do nadmetanja i želje za pobjedom nad drugima ili može dovesti do straha od poduzimanja ičega i gorčine. Kako grozan način života! 

Unatoč tomu što je ljubomora uobičajen osjećaj, za nju nema mjesta u životu vjernika. Stoga, svatko od nas trebao bi objektivno pogledati u srž naših motiva.

Muči li i vas danas osjećaj ljubomore? Predajte svoje iskrene osjećaje Bogu i zamolite Ga neka vas očisti od vaših grješnih stavova. 

Autor: Charles Stanley; Izvor: Crosswalk.com