3 korisne stvari za pobijediti zavist u vašem srcu

0
3 korisne stvari za pobijediti zavist u vašem srcu
Foto: Freepik

Pobijediti zavist moguće je samo s Bogom. On jedini može promijeniti naše srce i učiniti ga sličnim Njegovom.

Postoje određeni grijesi koje smo skloni tolerirati u vlastitom srcu poput klevete, zavisti, pohlepe, ponosa … Volimo izdvojiti ono što mi smatramo “većim”, izraženijim grijesima u društvu i crkvi, a ne suočavamo se s njima u vlastitom životu. Volimo suziti naš popis grijeha na one koje smatramo glavnima: seksualni nemoral, ubojstva, krađe, pijanstva, rasizam, zlostavljanje itd.

Kada to učinimo, neizbježno dopuštamo da ono što smatramo “manjim” grijesima nađe mjesto u našem srcu i umu. Glavni među grijesima koje u životu toleriramo su pohlepa, ljubomora i zavist. Prema Bibliji, zavist je jedan od najštetnijih grijeha u srcu.

Život je tijelu srce zdravo, a zavist je trulež u kostima. (Izreke 14, 30)

Kada osjećamo kao da zaslužujemo bolje, onda mislimo što želimo, kažemo što želimo, uzimamo što želimo i radimo ono što želimo. Svaki vjernik se ozbiljno treba pozabaviti s pohlepom, ljubomorom i zavisti i iskorijeniti ih prije nego što ga unište. Evo korisnih stvari koje pomažu u nastojanju da nestane zavist u vašem srcu.

1. Znajte tko ste u Kristu

Ovo je najvažniji korak u prevladavanju zavisti u vašem srcu. Apostol Pavao nam govori da sebe smatramo mrtvima grijehu, a živima Bogu u Isusu Kristu (Rimljanima 6, 11).

Kada se sjetimo da smo umrli stvarima ovoga svijeta, nećemo dopustiti da zavist vlada u našim srcima. Kristovom smrću uklonjena je krivnja za grijeh i slomljena snaga grijeha (Rimljanima 6, 5-14). Moramo se neprestano podsjećati što On misli o nama i što nam se dogodilo u Njemu. To je izvor duhovne pobjede.

Neka dakle ne kraljuje grijeh u vašem smrtnom tijelu da slušate njegove požude; i ne predajite grijehu udova svojih za oružje nepravde, nego sebe, od mrtvih oživjele, predajte Bogu i udove svoje dajte Bogu za oružje pravednosti. (Rimljanima 6, 12-13)

2. Sjetite se Božjih obećanja

Pisac poslanice Hebrejima objašnjava odnos požude i Božjih obećanja kada piše:

U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: “Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti”. (Hebrejima 13, 5)

Bog obećanja obećao je da će biti s nama, da će nas voditi, zauzeti se za nas. Ako imamo živog Boga kao svoje vječno nasljeđe, što bi nam uopće moglo nedostajati u ovom životu? Sjećanje na Božja obećanja – i njihovo ispunjenje u Kristu – snažan je lijek za pobijediti zavist.

3. Zahvaljujte Bogu što blagoslivlja druge i učite od njih

Ovo postaje teže. Ako zaboravim tko sam u Kristu i Božja obećanja, sigurno neću zahvaljivati ​​Bogu za darove koje je dao drugima. Međutim, ako počivam u svom identitetu u Kristu i prihvaćam Božja obećanja, zahvaljivat ću Bogu što svojim ljudima daje razne darove za izgradnju Kristovog Tijela te neću zavidjeti onima koji su materijalno blagoslovljeniji od mene.

Apostol Pavao neprestano je zahvaljivao Bogu za članove crkve i darove koje im je Bog dao. Nestrpljivo je želio vidjeti više ploda u njihovom životu za slavu Božju. Kada počnemo zahvaljivati ​​Bogu na pojedincima kojima smo nekad zavidjeli, počinjemo se oslobađati spona zavisti.

Također, kada počnemo zahvaljivati ​​Bogu za darove koje je dao drugima, a koje mi nemamo, tada smo na mjestu gdje možemo učiti od drugih. Ponosno srce kaže: “Ja sam najbolji i svi bi trebali učiti od mene.” Skromno srce kaže: “Toliko toga moram naučiti od drugih.”

Kada pronađemo pojedince za koje mislimo da imaju više darova ili postignuća u napretku Božjeg kraljevstva, trebali bismo željeti naučiti što više njih od njih. Ako postoje oni koji se ističu u poučavanju, propovijedanju ili pastoralnom radu, trebali bismo pokušati izvući sve što možemo od njih kako bismo se poboljšali za Božju slavu, a ne za svoju.

Bog mijenja naša srca. Molimo da Njegov Duh radi u nama. Neka osvijetli svaki tamni kutak našeg srca i otkrije nam gdje se trebamo mijenjati. Bog to najviše želi – promjene. Kada Ga iskreno molimo, On će ukloniti sve tragove zavisti i drugih grijeha.

PROČITAJTE JOŠ: