NaslovnicaDuhovnostGdje početi čitati Bibliju? Ovih 6 savjeta će vam pomoći

Gdje početi čitati Bibliju? Ovih 6 savjeta će vam pomoći

Ako ste mladi vjernik i tek ste krenuli čitati Bibliju, može biti teško smisliti što čitati. Točnije, gdje početi čitati Bibliju. 

Biblija je jedinstvena knjiga, drugačija je od bilo koje druge. Stoga zahtijeva jedinstveni pristup. Ako ste se ikada pitali “gdje da počnem čitati Bibliju”, ovo je tekst za vas!

Kada uzmete neku knjigu u ruke, počnete je čitati ispočetka. Ali Biblija je drugačija –  ona nije prosječna knjiga. Zašto? Za početak, Biblija nije jedna knjiga. Zbirka je to 66 književnih djela napisanih djelovanjem Duha Božjega preko četrdeset autora.

Budući da je Biblija zbirka knjiga, mislim da je najbolje započeti s nekim od najvažnijih knjiga u ovoj zbirci. Dakle, gdje biste trebali početi čitati Bibliju? Donosimo u nastavku.

6 savjeta gdje početi čitati Bibliju

U nastavku je popis biblijskih knjiga za koje mislim da su najbolje za početak čitanja Biblije. Ako pročitate ove knjige, to će vam dati odgovore na to što je Bog učinio za vas i kako biste trebali odgovoriti.

1. Evanđelje po Ivanu

Uvijek preporučujem da počnete s čitanjem Evanđelja po Ivanu. Mislim da je to najbolje mjesto za početi čitati Bibliju. Ivanovo evanđelje usredotočuje se na to tko je Isus i što je učinio za nas. Puno je fascinantnih priča i jedinstvenih interakcija koje je Isus imao s ljudima.

To je snažno Evanđelje koje čitam nekoliko puta godišnje. I mislim da je to savršeno Evanđelje za početak – ako prvi put uzimate Bibliju u ruke. Ova će vam knjiga dati čvrste temelje i razumijevanje Isusova života i djela.

Cijela se Biblija vrti oko Isusa. Dakle, prije nego što pročitate bilo koju drugu knjigu Biblije, trebali biste dobro razumjeti tko je Isus.

2. Jakovljeva poslanica

Dok nam Evanđelja govore o Isusovom životu, veći dio ostatka Novog zavjeta fokusiran je na to kako bi Isusovi sljedbenici trebali živjeti u svjetlu onoga što je Isus učinio.

Jakov naglašava nužnost da Isusovi sljedbenici djeluju u skladu sa svojom vjerom. On izaziva vjernike da se uvjere da je ono u što vjeruju usklađeno s načinom na koji žive.

Ovo je jedna od najpraktičnijih i najizazovnijih knjiga u Bibliji. To je knjiga kojoj bi se Isusovi sljedbenici trebali uvijek iznova vraćati.

3. Mudre izreke

Izreke su knjiga mudrosti za naš svakodnevni život. To je odlično mjesto za stjecanje praktičnih smjernica u vašem životu i vjeri.

Stil pisanja u knjizi Mudrih izreka olakšava čitanje i razumijevanje. Budući da ova knjiga ima 30 poglavlja, mnogi se obvezuju čitati po jedno poglavlje dnevno tijekom mjesec dana.

4. Poslanica Rimljanima

Apostol Pavao napisao je mnoga pisma ranim crkvama koja su danas knjige Biblije. U središtu ovih pisama je život u svjetlu uskrsnuća. Svako slovo ima jedinstveni stav temeljen na onome s čime se Crkva suočavala.

Poslanica Rimljanima napisana je crkvi u Rimu i jedno je od teološki najdubljih pisama koje je Pavao napisao. To je sjajna knjiga za čitanje nakon što ste pročitali Evanđelje, jer će vam dati sjajan temelj kako živjeti u svjetlu Isusova uskrsnuća.

5. Psalmi

Ono što je nevjerojatno kod psalama je da postoji psalam za sve s čime se suočavate. Ako ste sretni, tužni, obeshrabreni, beznadni, izgubljeni ili bilo što drugo, tu je psalam za vas.

PROČITAJTE: Psalmi za izbavljenje: 15 psalama koje možemo moliti

Možete pročitati knjigu psalama ili jednostavno pročitati nekoliko poglavlja na temelju onoga što osjećate. Ono što mislim da je nevjerojatno u vezi s ovom knjigom je to što vam može pomoći da izrazite svoje osjećaje i okrenete svoje misli Bogu.

6. Odaberite plan čitanja

Mudro je imati plan čitanja Biblije i slijediti ono što predlaže svaki dan za čitanje. To vam stvarno može pomoći da čitate Bibliju na svjež način.

YouVersion (Bible App) jedna je od najpopularnijih aplikacija i nalazi se stotinama milijuna mobitela diljem svijeta. Ova aplikacija ima tisuće planova koji će vam pomoći da znate što čitati. Pomoći će vam po pitanju gdje da počnete čitati Bibliju. Osim toga, ako omogućite obavijesti, svaki će vas dan podsjetiti da pročitate tekstove za taj dan.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare