Gdje se Isus krstio

Isus se krstio na rijeci Jordan, a krstio Ga je Ivan Krstitelj koji je tih dana krstio mnoge ljude i prorokovao o nadolazećem Mesiji.

”Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.” (Matej 3,11).

Zatim nam govori Matej: “Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti.” (Matej 3,13; vidi također Marko 1,9).

Isus se krstio u Betaniji

Služba Ivana Krstitelja nalazila se u gradu koji se zvao Betanija. U regiji su postojala dva različita grada pod imenom Betanija, a onaj u kojem je bio Ivan Krstitelj bio je poznat kao “Betanija s one strane Jordana”.

To vidimo i u Ivanovom evanđelju: “To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.” (Ivan 1,28). Druga Betanija bila je smještena istočno od Jeruzalema i značajna je po tome što je rodni grad Marte, Marije i Lazara. (Ivan 11,1).

VIDI OVO: Ako je Isus bio bez grijeha, zašto se krstio?

Isusovo krštenje je obilježeno prisutnošću Duha Svetoga

Isusovo krštenje bilo je obilježeno prisutnošću Duha Svetoga koji je sišao na Njega u obliku goluba i glasa Boga Oca koji je progovorio s neba.

“Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!” (Matej 3,16-17).

Kasnije su u njegovoj službi Židovi tražili od Isusa da im jasno kaže je li on Krist, Mesija kojeg su čekali. Isus je to potvrdio dajući izjavu da su On i Bog Otac jedno i zbog toga se suočio s intenzivnim protivljenjem ljudi koji su ga htjeli kamenovati zbog bogohuljenja.

Pobjegao je od Židova koji su ga htjeli uhititi i vratio se u isti grad Betaniju, gdje ga je Ivan krstio. Ovo je bilo mirno i sigurno mjesto u kojem je ostao neko vrijeme, služeći mnogim ljudima koji su vjerovali u Njega kao Gospodina (Ivan 10,24—42).