Kako možemo čuti Boga?

Čuti Boga kako nam govori je poput umjetnosti. Frustrira nas to što ovo nije lako čuti poput čuti riječi našeg prijatelja ili mentora.

Ne dobijemo uvijek jasne smjernice od Boga. Često smo pozvani krenuti naprijed vjerujući Mu, čak iako ne znamo točno prema čemu nas usmjerava.

Uostalom, Bog je više zabrinut za ono što postajemo nego za ono što upravo radimo, tako da često čujemo Njegov glas u trenucima osvjedočenja o krivici i ohrabrenja radije nego upute.

Ponekad, sve što trebamo je čuti ono što je istina – o nama samima ili o nekoj situaciji – za dobivanje utjehe i slobode koju očajnički trebamo.

U Jeremiji 33,3 Bog nam kaže: „Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.“ Isus kaže da živimo od svake riječi koja dolazi iz Božjih usta. To je razlog zašto čeznemo za tim toliko, i zašto je dostojno našeg traganja.

No, kako ćemo prići izazovu da čujemo Boga, posebice kada smo već tražili i ništa nismo dobili? Ovdje su neke strategije koje, ovisno o situaciji, mogu biti korisne za vas.

Uzmite si vremena stvarno se fokusirati

Svi mi imamo one trenutke kada molimo rečenicu ili dvije dok koračamo kroz dan. Ova praksa je odlična, jer odražava naše uvjerenje da je Bog s nama u svakom trenutku. No, posebno kada se stvarno osjećamo kao da trebamo vodstvo, važno je uzeti neko vrijeme u našim danima da se stvarno fokusiramo samo na tu molitvu.

Ovo je možda suvišno reći, ali mislim da ne ulažemo uvijek napore. Lakše je izgovoriti nekoliko molitvenih rečenica nego zaista sjesti ili kleknuti, i posvetiti svoje vrijeme, i ukupnu mentalnu energiju, na samo tu molitvu.

Često, to znači odložiti stvari koje nas brinu i dati našem umu pauzu tako da možemo biti otvoreni za sve što nam Bog možda ima za reći.

David nam daje primjer za to u Psalmu 40: „Strpljivo sam čekao na Gospodina, On se okrenuo prema meni i čuo moj vapaj.“

Zamolite Ga da vam pomogne čuti

Ne tražim od Boga da mi samo govori. Također Ga molim da mi omogući čuti ga. Božje poruke su često tiše od buke na koju smo navikli. One zahtijevaju osjetljivost da ih primimo. One također zahtijevaju otvorenost.

Ponekad, dio nas ne želi čuti poruku. Isto tako, možda ne očekujemo od Njega da govori na određen način ili čak kroz određenu osobu, tako da možda ne možemo prepoznati kada to učini. Međutim, Duh Sveti može pomoći da primijetimo i budemo osjetljivi na Njegove riječi – koje su uvijek one koje su nam potrebne, čak iako to ne znamo – ako Ga pozovemo da to učini.

Ujedinite se s Bogom kroz hvalu

Hvala je posebna ruta koju možemo uzeti u Božju prisutnost. To nas povezuje s Njegovim Duhom, dopuštajući nam vidjeti izvan naših okolnosti. Tu stvari postaju tiše, a mi otvoreni za Njegov mir. Čak iako još ne čujemo nešto specifično, bar ćemo ostaviti vrijeme za više utjehe, i više spremnosti za primanje.

Ponekad moramo uzeti pauzu od konstantne molitve, te samo početi slaviti i vidjeti što se događa.

Prepoznajte svrhu tišine

Može biti tako frustrirajuće kada ne čujemo Boga. Ali ako nailazimo na tišinu, možda postoji razlog za to. Nije da smo nedostojni, ili da Bog ne mari, ili da nije u mogućnosti. Svrha za tišinu može biti neusporedivo dragocjena stvar našeg razvoja.

Postoje slučajevi kada je Bog jednostavno više zabrinut zbog našeg unutarnjeg rasta nego što mi činimo s nekom odlukom (iako se ta odluka čini velikom u to vrijeme).

VIDI OVO: 7 znakova da vam Bog govori, a vi ne slušate

Zamolite Boga da utječe na sve

Kada sam i dalje nesigurna kako postupiti, često zamolim Boga da utječe na svaku moju okolnost. Volim zamoliti Boga da me nosi kao što struja nosi brod – znam da već to čini, ali to je da samu sebe podsjetim na to. Volim sliku Boga kako me usmjerava, bez da ja shvaćam stvari ili se oslanjam na sebe. To mi omogućuje da se odmorim i znam da će sve biti dobro. Ove molitve dolaze s vjerom da je Bog veći od bilo koga ili bilo čega, i zna kako da se postigne Njegova volja u našim životima.

Kao što nam je u Filipljanima 2,13 rečeno: „Bog u svojoj dobrohotnosti izvodi u vama i htjeti i djelovati.“

Razabirite je li Njegov glas

Čest problem je kad ljudi misle da su čuli Boga, je li poruka samo iz njihovih vlastitih misli. Ako ste borite s ovim pitanjem, razmislite o ovim stvarima:

Razmišljate li često o ovom tipu misli? Ako je to više oslobađajuće ili ljubazno, ili više pronicavo od onog na što obično nadolazite, to može biti od Boga. Budite svjesni toga kako to čini da se osjećate – mirno i voljeno, ili zbunjeno i osuđeno? Ako je uputa, pogledajte nastavljaju li se misli, jesu li prionule uz vas sljedećih nekoliko dana i mjeseci?

„Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.“ (Ivan 6,63)

VIDI OVO: 10 stvari koje vam Božji glas nikada neće reći

Stavite to sve u praksu

Mnogi od nas traže formulu za to kako čuti Gospodina. Učini ovo i dobit ćeš rezultat. Ali to nije način na koji Bog djeluje. Postoji mjesto za zdravu praksu traženja Boga u našem srcu, dok smo otvoreni za Njegovo vodstvo.

U idealnom slučaju, naša potraga bi trebala teći od živog odnosa s Bogom. To nije namijenjeno da dosegne određen rezultat, nego kao odraz i razvoj bliskog zajedništva; odnosa ljubavi.

Sveto Pismo kaže da nam Duh Sveti pomaže dok se molimo. Vjerujem da je naš glavni zadatak da se odmorimo u sadašnjem trenutku, tražimo Ga s iskrenošću, i znamo da On radi za i kroz nas, pri svakom koraku na putu.

Autorica: Jade Marazin; Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Relevant Magazine

NAJNOVIJE!