Godinama je patila od bolova i umora, a onda joj je otkriven uzrok

Britanka Steph Todd (22) godinama je patila od stalnih bolova, umora i napadaja. Dijagnozu lajmske bolesti dobila je u siječnju, ali tvrdi kako su joj do tad postavljali krive dijagnoze.

Stoga je odlučila prikupiti novac te otputovati u SAD na liječenje.

“Kad ljudi vide moje napadaje, šokirani su i tvrde da djeluje kao da me opsjeo demon. Bolest mi je uzela neovisnost, uzela mi je život, brojna prijateljstva, mogućnost da živim kako želim”, požalila se novinarima Daily Maila.

Lajmska bolest je bakterijska bolest uzrokovana bakterijom borelijom. Prirodni rezervoar su divlje životinje, osobito glodavci, srne ili jeleni, a na čovjeka se prenosi ubodom krpelja koji se zarazio na divljoj životinji.

Steph iz Gloucestershirea tek je upisala posljednju godinu studija tekstilnog dizajna, ali umjesto toga vratila se roditeljima kako bi mogli brinuti o njoj. Simptomi su toliko uznapredovali da joj je bilo teško hodati ili čitati.

Prstenasti crveni osip na vratu 2015. godine bio je prvi znak njezine bolesti, popraćen simptomima gripe. Otišla je doktoru, ali on joj je rekao da ima lišaj, kožnu bolest. No s vremenom se počela osjećati sve lošije.

“Osjećala sam se jako čudno i onda sam se iznenada počela tresti. To nije prestajalo. Uslijedila su još dva napadaja, jedan tokom praznika i drugi na stanici dok sam čekala voz. Tijelo mi je jednostavno stalo, bila sam napola paralizirana nakon drugog napadaja”, prisjetila se.