Gospodin dolazi! Ovo je Gospodnje vlastito upozorenje

“Dakle: bdijte, jer znate u koji dan dolazi vaš Gospodin… Zato i vi budite pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate” (Mt 24, 42,44)

Ovo upozorenje uzimamo kao namijenjeno nama – kao što je bilo i za prvu Crkvu – a mogli bismo reći čak stvarnije ili barem uvjerljivije, jer su nas ova stoljeća dovela mnogo bliže do tog ostvarenja. Ovo je Gospodnje vlastito upozorenje. Ono je vrlo jasno, vrlo praktično, vrlo oštro. Uzmimo ga sljedećim redom:

1. Naš Gospodin će doći

Njegovo ime je Gospodin, Gospodar, Vladar; sama ta riječ odnosi se na Jahvu. Njegovo ime je naš, ili vaš, Gospodin – “vaš Gospodin”. Na taj način On je povezan s nama i mi s Njim, kao prijatelj, gospodar, učitelj, kralj.

Naš Gospodin će doći! To je jedna od velikih izvjesnosti nepoznate budućnosti. Možda će se zadržati, ali na kraju će doći. Mogu se pojaviti mnoge prepreke, ali On će doći.

Ljudi Ga možda ne žele, ali On će doći. Crkva može biti hladna, ali On će doći. Zemlja može misliti da nema potrebe za Njih, ali On će doći! Izrugivači mogu reći: “Gdje je obećanje njegova dolaska?” Ali On će doći. Sotone može učiniti sve što može kako bi se tome suprotstavio, ali On će doći. To je velika buduća izvjesnost koju su nam Krist i Njegovi apostoli navijestili. Naš Gospodin će doći!

2. Ne znamo u koji čas

Otac zna, ali ne mi – ni čovjek, ni anđeo, ni Crkva, ni ijedan vjernik, pa čak je rečeno “ni Sin”. To je jedna od velikih tajna Božjih. Da je to tako napravljeno za čovjeka, lako je objasniti, ali zašto je to tako za anđele i zašto je to tako za Sina, nije nam lako reći.

To mora biti neka važna tajna kad je tako ograničena samo na Oca. Ona mora služiti nekoj posebnoj svrsi. Što je to, ne znamo sada, ali saznat ćemo u budućnosti. Taj trenutak je, bez sumnje, utvrđen u Božjem naumu, ali spoznaja tog trenutka zadržana je od nas.

Krivo čine oni koju pokušavaju utvrditi vrijeme, nastojeći na taj način izvući tajnu iz Boga. Krive čine oni koji zanemaruju čitav taj predmet jer ta tajna povezana je s Njim. Krivo čine koji izruguju čitavu tu temu zbog nepromišljenih pokušaja ili jadnih neuspjeha nekih lažnih tumača proročanstva. Tako “znamo” i “ne znamo”; znamo da će doći, ali ne znamo kada.

3. Bdijmo

Poput stražara na kuli; poput vojnika s neprijateljem na vidiku; poput kormilara sa stijenama i tjesnacima na svim stranama; poput kućedomaćina koji strepi od ponoćnog provalnika – bdijte! Ne ulijenite se! Budite uvijek na osmatračnici. Razlog tome nam je dan, a je to da Gospodin dolazi, ali ne znamo čas.

On ilustrira to upozorenje ovako: kad bi domaćin znao da lopov dolazi u određeni sat, bdio bi, a još više ako ne bi znao u koji sat dolazi ili jednostavno ako bi znao da dolazi. Tako je i s nama; jednostavna spoznaja da Gospodin dolazi je da nas učini budnima čak ako bismo i znali kada, a koliko više ako ne znamo.

Čuvajmo se da ne prestanemo bdjeti, da nas naš “ja”, ili tijelo, ili sotona, ili svijet ne navede na to. Nemojmo spavati kao drugi, nego bdijmo i budimo trijezni!

4. Budimo spremni

Možemo bdjeti, ali ne biti spremni. Naš Gospodin ustraje na oboje. Vi ste moji učenici, budite spremni! Vi ste sveti, budite spremni! Što je spremnost? To je spremno stajati “ispunjen u Njemu”, “po milosti stajati”; to je biti spremno odjeven – biti odjeveni u blistav, čist i bijeli lan, u Kristovu pravednost; to je biti spremnog srca i duše – moramo ljubiti Njega i Njegovo pojavljivanje.

Naša čežnja mora biti za Njim; moramo imati Duha koji prebiva u nama i koji nas je zapečatio. Biti spremnoga duhovnog stanja je ulje ne samo u svjetiljkama, nego i u posudama, samog Duha Svetog. Budite spremni, Gospodin još uvijek viče.

Upozorenje

Prvo, lijenim vjernicima. Ne spavajte! Probudite se! Pazite da ne padnete ni pod kakav utjecaj koji vas učinio ravnodušnim na Gospodnje pojavljivanje. Pazite na svjetovne argumente; pazite na tobožnje duhovne argumente; pazite da ne pobrkate smrt i Kristov dolazak; pazite na pogreške i zavođenja ovoga doba.

Drugo, neodlučnima. Zabrinuti ste, ali još niste odlučili. Rado biste bili kršćanin, ali ne još. Želite biti Isusov sljedbenik, ali želite kompromis ili odgodu. Ne varajte se, Bog se ne da ismjehivati. Odlučite odmah, da ne bi došao Gospodin i završio vašu neodlučnost.

Treće, bezbrižnima. Svijet je u cjelini potpuno bezbrižan – zdravo spava; sanja svoje isprazne snove, uživa u grijehu, ispraznosti, luksuzu, zadovoljstvu, radosti.

Krist govori: Probudite se! Ne spavajte više! Probudite se da vas Gospodar ne nađe takve! Probudite se da bljesak Njegova osvetničkog mača ne bude prva stvar koja će vas probuditi!

Autor: Horatius Bonar; Izvor: Put života, br. 452.

PROČITAJTE JOŠ: