Nitko nije znao u kakvim problemima je bio njihov brak. Teško je bilo znati koliko su njih dvoje znali. 

Izgledalo je kao da su zaljubljeni, tako usklađeni, tako zajedno. Nedavno su se pridružili novoj crkvi, koja je imala dobrog pastora i izvrsna učenja i kao stotine drugih, obećali su da će slijediti Krista. Njihova crkva rasla je brzo, članovi su izdvajali velikodušno kako bi svaka potreba bila ispunjena, neki čak i iznad svojih mogućnosti. 

Par je izgledao u skladu sa svime onime što je Bog radio, no usprkos tomu što su ondje išli tjedan za tjednom, njihova srca zapravo nisu bila ondje. Neprijateljstvo nije bilo između njih, oni su bili ujedinjeni kao i svaki drugi par u crkvi, već je neprijateljstvo bilo između njih i Boga. Nije im prijetila opasnost od razvoda, ali ni razvod nije bio toliko opasan kao ono što su oni odabrali zajedno. 

Brak ih je oboje vodio, čak i na prekrasan način, u licemjerstvo, ono što više nisu mogli sakriti. Kada su ono što su posjedovali prodali za crkvu, zakleli su se da će sve dati za crkvu. No u posljednjem trenutku željeli su nešto zadržati za sebe. Nikome neće nedostajati pokoja tisuća, zar ne? Ona nije prigovorila. I onda u nedjelju ujutro, poput Bonnie i Clydea, uzeli su dio novca za sebe. Lagali su u vezi onoga što su učinili; svojim pastorima, onima koji su bili u potrebi, Bogu, a cijelo vrijeme su se pretvarali da su velikodušni. Zbog njihovog velikog grijeha, smrt ih je razdvojila, upravo tog dana. Pohlepa, taj grozni treći pramen u braku, uništio ih je, oteo im dušu i usmrtio ovaj par, doslovno jedno su pored drugog bili u grobu. 

Naša sreća i korisnost 

Ova tragična ljubavna priča je naravno o Ananiji i Safiri. (Djela 5, 1-11) Tragedija je još veća jer su bili muž i žena. Osim onoga što apostol Pavao kaže o braku u svojim poslanicama, u Novome zavjetu vidimo jako malo spomena braka. No Luka nastavlja u ovome smjeru i govori nam da su Ananija i Safira umrli u tijelu, kao jedno tijelo. Njihovo jedinstvo u grijehu trebalo bi progoniti svakoga tko se vjenčava ili se želi vjenčati. 

VIDI OVO: 3 stvari koje možemo naučiti iz smrti Ananije i Safire iz Djela apostolskih

George Mueller je jednom rekao: „Ući u bračnu zajednicu jedan je od daleko najvažnijih događaja u životu. Na njega se ne može odgovoriti sa previše molitve. Naša sreća, naša korisnost, naše življenje za Boga ili za sebe nakon toga, najčešće su povezani s našim izborom“. (Odgovori na molitvu, 88) 

Kada se Safira udala za Ananiju, on je značajno, duboko i svakodnevno utjecao na to hoće li ona tražiti i biti poslušna Bogu ili će udovoljiti i služiti sebi. Njezin grijeh ju je pokvario čak i onda kada mu se pridružila. Kada je Ananija oženio Safiru, njegova sreća, njegova korisnost, njegov život je bio pokvaren. Umjesto da mu pomogne da bude plodonosan i da se umnožava za Gospoda, ona je svome suprugu pomogla da se usprotivi Bogu. 

Oboje, iz onoga što mogu pretpostaviti, su bili u duhovno gorem stanju nakon što su se vjenčali. Svaki brak će ili produbiti i intenzivirati našu vjeru ili će polagano, čak neprimjetno odvratiti i pokvariti naša srca. Niti jedan brak nije neutralan kada se radi o ubijanju grijeha i traženju svetosti. 

Kako grijeh kvari brak?

Stoga, kako bračni par ulazi u bračnu postelju zajedno s grijehom? Kada je apostol Petar pitao Ananiju, on nam je pokazao kratak uvid u anatomiju njihove bračne nevejre. 

„Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu“! (Djela 5, 3-4)  

Kada se Petar kasnije suočio sa Safirom, upitao ju je: „Zašto se dogovoriste, da iskušate Duha Gospodnjega? Gle, noge onih, koji zakopaše muža tvojega, pred vratima su, i iznijet će te“. (Djela 5, 9) To je kako grijeh upropasti brak i kako brak upropasti dušu. 

Njegov neuspjeh

Najprije Sotona posije neke laži u naša srca. Petar se obraća mužu, no zna da je u prostoriji neprijatelj. Ponašate li se vi prema vašem braku kao da ga netko uvijek pokušava potkopati? Jer pokušava, kuje urote, prijeti, laže, provocira, dijeli, sabotira, iskušava. 

Ananija, umjesto da je začeo rat sa iskušenjem, predao mu se i počeo se prebacivati na grijeh. Petar je rekao Ananiji: „Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu“! (Djela 5, 4) Sjeme grijeha Ananije i Safire možda je započelo sa Sotonom, no trebalo je završiti sa Ananijom. 

VIDI OVO: Tajni grijeh koji vam u trenu može uništiti brak

Grijeh dobije uporište u braku zato što mu mi to dopustimo dati. Netko je ostavio otključana vrata. Možda je to bio namjerno, kako bi se udovoljilo tijelu (udovoljavanje u pornografiji, skrivanje financijskih problema, pohranjivanje gorčine ili ljutnje). Možda je bilo nenamjerno, zbog neozbiljnog shvaćanja grijeha (ostajanje budnima dokasna, nečitanje Biblije i nedostatak molitve, gledanje filmova i serija sumnjivog sadržaja). Iskušenje u braku može doći kroz tisuće različitih vrata, no grijeh ulazi kroz jedno od dva srca: tvoga ili njezinoga. 

Kada se pomisao od malo viška novca počela činiti primamljivom, Ananija je trebao odgovoriti Sotoni: „Blagoslovljenije je davati nego dobivati“. (Djela 20, 35) Kada ga je obećanje o prijevari počelo zavoditi, Ananija je svoj um trebao usmjerivati na istinu, kao što piše u Kološanima 3, 9-10: „Ne varajte jedni druge! Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima i obukoste novoga, koji se obnavlja za spoznaju po slici svoga Stvoritelja“! Kada ga je Sotona želio imati i kada je želio imati njegovu ženu kroz njega, Ananija je trebao odgovoriti: „Što se mene i mog doma tiče, mi ćemo služiti Gospodinu“. (Jošua 24, 15) No Ananija je služio sebi. Stoga brak nije uspio za Safiru točno ondje gdje ju je trebao zaštititi. Bog je dao njezinom mužu da vodi svoju suprugu, no umjesto toga on ju je odveo u smrt. 

Njezin neuspjeh

Nakon što je Sotona posijao neke laži u njegovo ili njezino srce, on ili ona to iskušenje slijede u grijeh. No dosad je samo jedno sagriješilo. Brak bi možda preživio da je Safira odbila lagati s njime, da se nije podčinila opakosti. Da je imala hrabrosti i vjere suočiti se s njime i prekoriti ga, bez obzira na cijenu. 

Kada je ona ponovila Ananijine laži, kada je rekla da su prodali imanje za manje nego što jesu, Petar joj govori: 

„Eto na vratima nogu onih koji ti pokopaše muža! I tebe će iznijeti! Ona se u čas sruši do njegovih nogu i izdahnu. Oni mladići uđu, nađu je mrtvu, iznesu je i pokopaju uz muža“. (Djela 5, 9-10) Safira je, čini se, umrla u podčinjenosti. Isti Petar koji je gledao kako ona umire, drugdje je napisao za žene poput nje: „Žene, podčinite se svojim muževima“. (1. Petrova 3, 1) No to nije značilo ovakvo podčinjavanje, ne kada te tvoj suprug navodi na grijeh. Safira se trebala podčiniti Ananiji ”zbog Gospodina” (1. Petrova 2, 13) i kao ”službenica Gospodnja” (1. Petrova 2, 16), ne bez kvalifikacije i zasigurno ne kada je on pokrao crkvu i lagao Gospodu. 

Safira je znala da je ono što njezin muž čini pogrešno. Znala je ono što je Bog rekao. Znala je da je to bilo sebično, pohlepno i prijevarno. No umjesto da je pobjegla od toga, ona je lagala i krala zajedno s njime. (Djela 5, 1) Stoga je brak iznevjerio Ananiju, točno ondje gdje ga je trebao probuditi i osnažiti ga protiv grijeha i kušnje. 

Sestro u Kristu, koliko god da to ovisi o tebi, nemoj lagati s ovakvim mužem, u životu ili smrti. Budi podčinjena svome mužu, čak i do bezbožnosti, ali ne i u bezbožnosti. 

Tvoj najgori mogući brak 

Niti Ananija niti Safira nisu znali niti osjećali, barem ne dovoljno duboko, što je bilo na cijeni u njihovom braku. Da jesu, čak bi i deset tisuća kuna izgledalo kao deset lipa. Oni bi zasigurno mijenjali ono malo što su stvorili imanjem kako bi bili slobodni od onoga što su zajedno pronašli, u grobu. 

VIDI OVO: Trebam li priznati grijeh preljuba osobi s kojom sam u braku?

Ako ste već u braku, pazite se na ono što je upropastili Ananiju i Safiru. Ostanite budni u vezi Sotone i svih njegovih laži. Zajedno se borite protiv iskušenja. Suočavajte se sa grijehom svagdje gdje ga nađete. Ispunite svoju osobu pobožnošću. Ako se želite vjenčati, potražite muškarca ili ženu koji će ići u rat protiv Sotone i svega što on izgovara u vaš brak. Tražite supružnika koji će milostivo voditi rat protiv bilo kojeg zla koje je ostalo u vama. Najgori mogući brak za vas bi bio onaj koji bi vas poticao da ustrajete u grijehu protiv Boga. 

Sotona je stvarniji i okrutniji više nego što smo toga svjesni. Grijeh je zavodljiviji i užasniji više nego što to često puta pretpostavimo. Brak utječe na našu sreću, korisnost, naše duše, za dobro ili zlo, daleko više nego što to često očekujemo.

Autor: Marshall Segal; Izvor: DesiringGod.org