Znate li koji grijeh nikada neće biti oprošten?
Foto: Freepik.com

Mnogi se boje da su počinili neki grijeh koji Bog ne može ili ne želi oprostiti, i osjećaju da za njih nema nade, bez obzira što učinili.

Slučaj „neoprostivoga grijeha” ili “hule na Duha Svetoga” spominje se u Marku 3,22-30 i Mateju 12,22-32. Naziv „hula” može se općenito definirati kao „prkosno nepoštovanje”.

Taj bismo izraz primijenili za grijehe kao što je proklinjanje Boga ili svjesno ponižavanje nečega vezanog uz Njega. To je također pripisivanje nečega zloga Bogu ili nijekanje nekoga dobra koje trebamo Njemu pripisati. Međutim, ovaj slučaj hule je specifičan i zove se „hula protiv Duha Svetoga” u Mateju 12,31.

Optužba protiv Isus je bila hula na Duha Svetoga koja se ne može oprostiti

U ovome su odlomku farizeji, vidjevši neporeciv dokaz da Isus čini čuda u sili Duha Svetoga, tvrdili da ga je opsjeo demon Belzebul (Matej 12,24). U Marku 3,30, Isus vrlo specifično govori o tome što su točno učinili da bi napravili „hulu protiv Duha Svetoga“.

VIDI OVO: Bog te ljubi i želi ti oprostiti

Dakle, ova je hula povezana s optuživanjem Isusa Krista (osobno, na zemlji) da ga je opsjeo demon. Ima i drugih načina da se huli protiv Duha Svetoga (kao što je lagati mu, kao u slučaju Ananije i Safire u Djelima 5,1-10), ali optužba protiv Isusa bila je Hula koju se nije moglo oprostiti. Ovaj specifični neoprostivi grijeh protiv Duha Svetoga ne može se danas ponoviti.

Nema oprosta za osobu koja umre u nevjeri

Jedini neoprostivi grijeh danas je grijeh trajne nevjere. Nema oprosta za osobu koja umre u nevjeri. Ivan 3,16 nam kaže: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.”

VIDI OVO: 10 stvari koje trebate znati o neoprostivom grijehu

Jedini uvjet po kojemu netko neće primiti oproštenje jest ako nije među onima koji u nj vjeruju. Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život… Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6). Odbaciti jedini put spasenja znači osuditi se na vječnost u paklu jer odbaciti jedino oproštenje je, očigledno, neoprostivo.

Bog je spreman oprostiti bilo koji grijeh

Mnogi se boje da su počinili neki grijeh koji Bog ne može ili ne želi oprostiti, i osjećaju da za njih nema nade, bez obzira što učinili. Sotoni ništa ne bi bilo draže nego da nas drži u tom pogrešnom uvjerenju.

VIDI OVO: Ako osjećate da je vaš grijeh neoprostiv

Istina je da ako se osoba toga boji, sve što treba učiniti jest doći Bogu, priznati taj grijeh, pokajati se i prihvatiti Božje obećanje oproštenja. „Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti ” (1. Ivanova 1,9).

Ovaj stih nas uvjerava da je Bog spreman oprostiti bilo koji grijeh, bez obzira kako strašan, ako mu dođemo u pokajanju. Ukoliko trpite pod teretom grijeha danas, Bog vas čeka ruku raširenih u ljubavi i samilosti. On nikad neće razočarati ili ne oprostiti onima koji to učine.

Izvor: Gotquestions.org