SNAŽAN ANTIOKSIDANS I ČUVAR ZDRAVLJA: 3 nevjerojatna razloga zašto trebate jesti grožđe

Osim što osvježava, grožđe kao lijek čisti krv, regulira probavu, uklanja masne naslage, liječi upalne procese, a dobro je i za uklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija.

Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprječava demenciju i degenerativne očne bolesti. Ne sadrži kolesterol, ali utječe na stvaranje dobrog kolesterola HDL.

Zbog toga se grožđe posebno preporučuje djeci, starijim osobama, praktično svima, osim dijabetičarima, koji ovu voćku moraju oprezno koristiti.

Ako želite istinski ukusno grožđe, treba kupovati samo zrele grozdove, jer jednom ubrani grozdovi više ne sazrijevaju. Poželjno je da zrnje grozda bude zelenkastožute boje. Grožđe se pere neposredno prije jela, a da bi se očuvalo svježe drži se u plastičnoj kutiji u hladnjaku.

Grožđe čisti jetru

Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi. Od vitamina sadrži vitamin A i C, i vitamine B grupe, a od minerala kalcij, kalij, željezo, magnez. Budući da svježi sok sadrži također sve ove sastojke, predstavlja izuzetan čistač jetre, a također pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela.

Grožđe je dobro za dijetu

Ako zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu s grožđem, koja se smatra jednom od najboljih.

Preporučeno je da se jede 1 do najviše 2 kilograma grožđa, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što će se skinuti višak kilograma, nego će se regulirati probavu i apetit, a koža će zablistati svježinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude nemasna i lagana.

S druge strane, vino kao najznačajniji proizvod od grožđa, predstavlja dobar antioksidans koji štiti krvne žile i srce. Istovremeno, povećava razinu estrogena, djeluje baktericidno i usporava djelovanje virusa. Ovo se posebno odnosi na crveno vino, ali ga treba piti u umjerenoj količini, odnosno sto mililitara dnevno.

Ekstrakt

Kožica i sjeme crnog grožđa, koji se odbacuju dok se pravi vino, predstavljaju riznicu ljekovitih sastojaka. Ako se doda svakodnevnoj ishrani, ovaj grožđani ekstrakt može prepoloviti rizik od srčanih udara, jer smanjuje krvni tlak i loš kolesterol.

NAJNOVIJE!