Što gubitak kilograma čini vašem tijelu i mozgu?

Gubitak kilograma ima nevjerojatan utjecaj na naše tijelo, a osobito naš mozak. Evo što možete očekivati prilikom gubljenja kilograma.

Tijekom prvog tjedna prelazak na zdraviju prehranu će uzrokovati da lakše gubite kilograme. No kako se vaš metabolizam bude prilagođavao, nećete sagorijevati toliko puno kalorija.

Gubitak dodatnih kilograma će postati teže.

Što je još gore, kada se mast počne topiti, osjetit ćete da vam se povećava apetit. Nakon obroka masne stanice otpuštaju hormon leptin u krv.

Povećanje količine leptina šalje signal vašem mozgu da ste puni i da trebate prestati jesti. No kada se smanji mast, ljudi koji gube kilograme ujedno će proizvoditi i manje leptina.

Snimke mozga pretilih pacijenata koji su izgubili 10% svoje ukupne težine otkrivaju da smanjena količina leptina povećava aktivnost u predjelima mozga koji su zaduženi za kontrolu gladi.

Posljedica toga nije samo povećani apetit, nego i želja za konzumiranjem masne i visoko kalorične hrane – vaš mozak pokušava vratiti razinu leptina u normalu.

No, odupiranje tom početnom impulsu da se prejedete pizzom i krafnama se dugoročno isplati, piše Business Insider.

Osim smanjenog rizika od srčanih bolesti, hipertenzije, visokog kolesterola i dijabetesa, znanstvenici koji proučavaju pretile osobe, otkrili su da se znatno smanjuje pritisak na zglobove u vrijednosti od 1,8 kg kada osoba izgubi samo pola kilograma.

VIDI OVO: Vježbe za mršavljenje: 7 najboljih vježbi za gubitak kilograma

Gubitak kilograma pospješuje rad mozga

Gubljenje na težini ujedno umanjuje pritisak na krvne žile, pospješuje protok krvi u mozak te pospješuje cjelokupan rad mozga.

Nekoliko je istraživanja pokazalo da se ljudima koji su prošli operaciju za smanjenje kilograma znatno poboljšalo pamćenje, koncentracija te su postali bolji u rješavanju problema, i to u samo 3 mjeseca.

Ujedno, snimke mozga pokazuju da osobe koje izgube na težini i ne vrate ju u slijedećih 9 mjeseci, reagiraju drugačije kada su im pokazane slike visoko kalorične hrane nego prije gubitka kilograma.

Dio mozga koji je zadužen za nagradu, motivaciju i okus nije reagirao jednako snažno kao i prije, dok su dijelovi mozga zaduženi za samokontrolu bili mnogo aktivniji.

Borba protiv nagona za jelom u početku isplatit će se kasnije jer će biti lakše kontrolirati te nagone. Ispada da gubljenje kilograma postaje lakše s vremenom.