Hoće li vjernici živjeti u raju ili na novoj Zemlji?
Foto: Pexels

Oboje. Svi vjernici koji preminu prije Njegovog drugog dolaska najprije će biti s Njime u raju, a nakon toga će živjeti s Njime na novoj Zemlji, nakon što Zemlja i nebesa postanu jedno.

Kada je Isus umirao na križu, rekao je razbojniku koji je bio razapet s Njime i koji je povjerovao u Njega: „Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Luka 23, 43)

Pavao je izrazio isto pouzdanje da će nakon smrti biti s Kristom: „Jer sam pritisnut s obje strane: imam želju umrijeti i biti s Kristom, što bi bilo mnogo bolje.“ (Filipljanima 1, 23)

Jasno je da će svatko od nas, ako smo povjerovali u Krista, biti s Njime nakon naše smrti. Raj je mjesto gdje je Isus (Djela 3, 21), gdje Bog (Matej 23, 9) i svi anđeli borave. (Matej 22, 30) Tijela koja sada imamo samo su pokrov (2. Korinćanima 5, 1), a nakon smrti bit ćemo u našem vječnom domu s Bogom.

Raj je samo postaja

No raj je samo postaja na polovici puta. Biti čovjek znači imati tijelo. Tijela koja sada imamo nisu tako dobra. Naša tijela imaju svakojaka ograničenja. Sklona su bolestima, starenju i s vremenom će umrijeti. No dobit ćemo nova, proslavljena tijela i živjet ćemo na novoj Zemlji.

U 1. Korinćanima 15 Pavao opisuje tijela koja sada imamo sa sjemenom, a nova tijela koja ćemo dobiti nakon uskrsnuća s biljkom. U 1. Korinćanima 15, 42-44 piše: „Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno, ima i duhovno.“

VIDI OVO: Što su novo Nebo i nova Zemlja koje spominje Otkrivenje?

Uskrsnuće naših tijela

Isusova učenja kao i ono što čitamo o uskrsnuću tijela Gospodina Isusa, daju nam neke predodžbe o tome kako će izgledati naša uskrsnula tijela. I dalje ćemo moći jesti (Luka 24, 43), pit ćemo vino s Isusom (Matej 26, 29). Nećemo biti u brakovima (Matej 22, 30). Nećemo imati neka ograničenja u vezi kretanja, kao što je Isus demonstrirao kada se pojavio u zatvorenoj sobi (Luka 24, 36) i kada je odjednom nestao. (Luka 24, 31)

Biblija govori više o uskrsnuću mrtvih i našoj nadi za budućnost (primjeri Rimljanima 6, 5; Filipljanima 3, 11) nego o našem boravku u raju. Uskrsnuće mrtvih dio je poruke Evanđelja; (Djela 4, 2) ne ispituje mogućnost našeg odlaska u raj.

Nakon Posljednjeg suda bit će novo nebo i nova Zemlja, na kojoj ćemo biti mi, s našim novim tijelima. Nebeski Jeruzalem bit će spušten iz raja i bit će na Zemlji. Bog Otac i Bog Sin prebivat će u njemu. (Otkrivenje 21) Raj i Zemlja postat će jedno. Raj mora doći na Zemlju. No zbog toga što kada koristimo riječ ”raj” često pomišljamo na krajolike, najbolje je za mjesto gdje ćemo provoditi vječnost s Bogom koristiti izraz ”nova Zemlja”.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare