Hoće li ubojica ići u raj ako povjeruje u Isusa
Foto: Unsplash

Hoće li ubojica ići u raj ako povjeruje u Isusa? Da, hoće. Biblija daje dva vrlo jasna primjera koja ne ostavljaju prostor za sumnju.

Zajedno sa Isusom bila su razapeta dva razbojnika. Budući da razbojstvo samo po sebi nije nosilo smrtnu kaznu, bilo je gotovo sigurno da su ti muškarci bili ubojice. Živjeli su samo za sebe i čak su se izrugivali Isusu dok su već bili razapeti. (Matej 27, 44) 

Ubojica na križu

Ipak, jedan od njih, nakon što je promatrao Isusa, povjerovao je u Njega. „Onda reče: “Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje. A on će mu: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju“! (Luka 23, 42-43) Isus je obećao ubojici da će biti u raju s Njime. Ne samo to; radi se o ubojici koji nikada neće imati priliku činiti dobro, jer samo što nije umro. 

Apostol Pavao

Drugi primjer je apostol Pavao. Biblija kaže kako je on, prije svog obraćenja Savao ”bjesnio prijetnjom i ubojstvom protiv učenika Gospodnjih”. (Djela apostolska 9, 1) Savao je imao vrlo važnu ulogu u progonima, ponekad do smrti, Kristovih učenika. Zbog toga, Pavao se nazivao najvećim od grješnika. (1. Timoteju 1, 15) No Gospodin Mu je oprostio grijehe i čak Ga je učinio apostolom. 

VIDI OVO: 7 smrtnih grijeha: njihovo značenje i što Biblija kaže o njima

Je li pošteno? 

Ne djeluje pošteno to što ubojica može ući u raj. To je istina. Nije pošteno. No to je ogromna utjeha za sve nas. Jer ako bi Bog bio pošten, nitko ne bi išao u raj. Jedino što zaslužujemo svojim vlastitim djelima jest vječnost pakla. Dobra vijest je da Bog spašava grešnike! Ako spašava ubojice koji se pokaju i vjeruju, spasit će također i mene! 

Trebamo se pokajati od naših grijeha 

Treba biti dodatno jedno upozorenje: Gospodin je spreman oprostiti svaki grijeh, čak i ubojstvo. No Biblija je vrlo jasna po pitanju našeg pokajanja od grijeha; u suprotnom ne možemo dobiti Božji oprost.

U Pavlovom slučaju, vidimo u Bibliji kako on nikada ne daje isprike za svoje prošle grijehe. Priznaje svoj grijeh, kaje se zbog njega, okreće se od njega i stavlja se na Božju milost.

To je uvijek slučaj kada grješnici dođu k Bogu. Pokajanje je više od samo izgovaranja ”žao mi je”. U slučaju ubojice, to bi značilo da je on spreman ići u zatvor bez pokušaja da se izvuče, da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se iskupio rođacima žrtve te da ćemo odsad gledati Božju ljubav na djelu u njegovom životu. Ako to nije tako, možete biti sigurni da on još uvijek nije pravi kršćanin i da još nije dobio Božji oprost. 

Kada u Božjoj Crkvi vidimo ljude koji su u prošlosti bili jako veliki grješnici, tjera nas da shvatimo veličinu Božje milosti. To je razlog za radovanje, jer smo i sami u očajničkoj potrebi za velikom Božjom milosti! 

Autor: Marten Visser; Izvor: Biblword.net