Ova hrana može smanjiti rizik od moždanog udara za 30 posto

Ako volite hranu koja se temelji na voću, povrću i ribi, rizik da dobijete moždani udar se može smanjiti za 30 posto, tvrde znanstvenici. 

Za takvo smanjenja rizika moždanog udara trebali biste jesti i više od pet ribljih obroka tjedno.

Određene namirnice zbog svojih aktivnih sastojaka ne samo da hrane mozak i poboljšavaju pamćenje, nego mogu spriječiti nastanak oštećenja mozga te ga dugoročno održati svježim i vitalnim.

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Stručnjaci preporučuju zdrav način prehrane u kojem dominiraju nezasićene masti, ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća u hrani, prehrana bogata neprobavljivim biljnim vlaknima s mnogo ribe, pogotovo plave ribe i čašu crnog vina uz obrok.

Mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, a istraživanje u kojem je sudjelovalo 750.000 ispitanika pokazala je da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od nastanka moždanog udara za 36 posto.

PROČITAJTE: 6 znakova upozorenja da vam prijeti moždani udar

S druge strane, za poboljšanje pamćenja i koncentracije posebno se naglašava važnost šumskog voća, orašastih plodova, tamne čokolade s više od 70 posto kakaa i zelenog čaja.

Ribu valja jesti najmanje jednom tjedno

Riba se smatra jednim od najvrjednijih izvora proteina koji sadrže nezasićene masne kiseline te vitamine, posebno D i B.

Smanjenje ukupnog rizika od moždanog udara može se očekivati ako se riba jede jednom tjedno. Više od pet ribljih obroka sedmično smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, kažu znanstvenici.

Mozgu je važno i da je stalno hidriran pa stručnjaci savjetuju da tijekom dana pazite da pijete dovoljno vode, barem 1,5 litara, piše Klix.