Zbog čega se kaže ”Hristos se rodi” i što to znači?

Mnogi će na Božić onima koje sretnu reći “Hristos se rodi!”, a ovi će im odzdraviti “Vaistinu se rodi!”. No, što ovo uopće znači?

Je li ovo samo simpatičan starinski narodni običaj kojeg se držimo “eto tako”, reda radi? Vjerujem da mnogi, nažalost, ove riječi izgovaraju mehanički, dok su one zapravo prebogate Božjim obećanjima koja vrijedi razumjeti.

Kada opisuje Kristovo rođenje, evanđelist Luka bilježi anđeosku poruku pastirima:

“Ne bojte se”, reče im anđeo, “jer vam donosim radosnu vijest koja će veoma obradovati sav narod: danas vam se u Davidovom gradu rodio Spasitelj – Krist (Hristos) i Gospodin.” (Luka 2,10-11)

Zbog čega Spasitelj, Krist (Hristos) i Gospodin? Zbog čega je ovo radosna vijest? Od pada prvog čovjeka u grijeh (tj. neposlušnost Bogu), smrt i beznađe haraju našim svijetom.

No, Bog je u Starom zavjetu vjernicima obećao da će bez obzira na ljudsku neposlušnost poslati Spasitelja, koji će ljude osloboditi robovanja grijehu i smrti. Štoviše, ovaj Spasitelj bit će sâm utjelovljeni Gospod Bog. Obećani Spasitelj čije su rođenje te večeri anđeli navijestili bio je Isus.

VIDI OVO: Pravoslavlje: Tko su pravoslavci i što oni vjeruju?

Bog spašava

Isusovo ime u prijevodu znači “Bog spašava”. Krist (Hristos) mu nije prezime već titula, i znači “pomazanik”, što dolazi od starozavjetnog običaja da se ljudi koji će učiniti nešto jako važno za narod, poput izraelskih kraljeva, simbolično pomažu uljem pred svoju misiju.

Isusova misija bila je da ljude uči o Božjem kraljevstvu, da čudotvornim izlječenjima i drugim čudima pokaže silu Božjeg kraljevstva, i da na posljetku sebe na križu preda kao žrtvu i primi pravednu kaznu svih grešnika – grešnika kao što smo vi i ja. Platio je našu kaznu, a sâm nije počinio nikakav grijeh dok je hodao prašnjavim stazama naše planete.

No, Isus nije ostao u grobu. Nakon tri dana je uskrsnuo i pobijedio smrt – posljednjeg neprijatelja – nakon čega se vratio na nebo. To je radosna vijest! Onima koji u Njega vjeruju, Biblija obećava isto takvo uskrsnuće pri njegovom budućem Drugom dolasku.

VIDI OVO: Zašto pravoslavci slave Božić 7. siječnja?

”Hristos se rodi” je objava radosne vijesti

Fraza “Hristos se rodi!” zapravo je objava radosne vijesti da je Spasitelj svijeta rođen i da vjera u Njegovo djelo spašava one koji u Njega vjeruju. Biblija kaže: “Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da tko god u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.” (Ivan 3,16)

Ako se samo držimo simpatičnih “starinskih običaja” kako bi sebi nakratko obojili sivu godinu, Božić je onda samo isprazna “šarena laž” kojom sebi odvlačimo pažnju od činjenice da živimo u apsolutnom beznađu, iščekujući smrt. No, ako u srcu gajimo nadu vječnog života koji je Bog obećao onima koji vjeruju u Isusa, onda možemo svim srcem i iskreno reći “Hristos se rodi!”, kao i “Vaistinu se rodi!”.

Autor: Alex Jovanović

NAJNOVIJE!