NaslovnicaŽivotHULA: Najopasniji grijeh kojeg osoba može počiniti

HULA: Najopasniji grijeh kojeg osoba može počiniti

Etimološki, „hula“ znači „govoriti zlo o nekome“ ili narušiti ugled. Konkretnije, to znači govoriti ili postupati prezrivo ili svetogrdno prema Bogu ili svetom božanstvu. Također uključuje i djelo preuzimanja Božjih prava ili kvaliteta na sebe ili nekog drugoga.

Od Deset zapovijedi, tri se odnose na bogohuljenje (Izlazak 20). Prva i druga zapovijed zabranjuju bogohuljenje pretpostavljanja da bilo koje drugo stvorenje zaslužuje štovanje koje dugujemo samo Bogu (Nemajte drugih bogova uz Mene). Druga zapovijed također zabranjuje stvaranje objekta i dodjeljivanje Božjih atributa tom objektu (idolopoklonstvo). Treća zapovijed zahtijeva poštovanje Božjeg imena – ne samo Njegovog stvarnog imena, već i Njegov ugled i način na koji se prikazuje. Izraelci su tetragramom to doveli do ekstrema; u nastojanju da ne hule Božje ime, sveli su ga na kraticu „YHWH“ i odbijali izgovarati ime u cijelosti.

U Novom zavjetu, evanđelja govore o huli na dva različita načina. U Mateju 12,31 i Luki 11,14, Isus je osudio farizeje za hulu, jer su negirali djelo Duha Svetoga, te umjesto toga tvrdili kako Isus izvodi čuda po sili Sotone.

Bogohuljenje znači dodijeliti Božji karakter i djela nekome drugome. Kasnije su svećenici i farizeji optužili Isusa za hulu (Matej 26,65; Marko 14,64; Ivan 10,33) kada je tvrdio da je Bog (Matej 26,64; Marko 14,62; Ivan 10,30). Naravno, nisu imali pojma da je On Bog i stoga nisu mogli tvrditi da ima Njegovu moć.

Diljem svijeta, egzekucija je standardna kazna za bogohuljenje. Levitski zakonik 24,15-16 zapovijeda da se svakoga tko proklinje ili pohuli Boga treba kamenovati. U Danielu 3, kada su Šadrak, Mešak i Abed-Nego odbili štovati Nabukodonozorov kip, stavili su ih u užarenu peć. U Danielu 6, Daniela su bacili u lavlju jazbinu zbog štovanja Boga, a ne kralja.

Brojne su kršćane u ranoj crkvi pogubili jer su odbacivali kult Rimskog Carstva, i danas se kršćane koji napuštaju svoju religiju društva u kojoj su odrasli ubija zbog hule. Možda je najpoznatiji suvremeni „bogohulnik“ Salman Rushdie koji je imao fetvu, odnosno smrtnu kaznu, koja je izrečena protiv njega nakon što je ajatolah Khomeini utvrdio da njegova knjiga Đavolji stihovi iskazuje nepoštovanje prema Muhamedu.

Hula protiv Boga prevladava u medijima. Filmovi Legija i Dogma potpuno pogrešno prikazuju Boga, a Posljednje Kristovo iskušenje i Da Vincijev kod šire stare laži o Isusu u korist teorija zavjere. Začudo, komedije poput Svemogući Bruce i Svemogući Evan najmanje su bogohulni filmovi koje sam vidjela. Prikazuju Božji karakter na način koji je prilično točan. Ako zanemarimo očito, poput toga da Bog izgleda kao Morgan Freeman ili toga da bi ikad svoju moć i autoritet dao čovjeku, Boga se prikazuje kao onog koji je pun ljubavi, daje slobodnu volju, svemoćan i duboko uključen u ljudske živote. Filmovi sadrže uvredljive uporabe Božjeg imena i nepotpunu sliku Evanđelja i čovječnosti (uključujući grijeh i Božju reakciju na grijeh). No, ti filmovi također pokazuju pozitivne promjene u ljudima kada spoznaju pravu Božju prirodu.

Pitanje je, protivi li se drugoj zapovijedi ikakvo prikazivanje Božje osobnosti? Ako da, hula je svaka crkvena performansa Kristove muke i raspeća. Ljudsko predstavljanje Boga uvijek je sklono pogreškama; nismo ga sposobni razumjeti, a kamoli oslikati. Na kraju saznajemo da ne smijemo vjerovati da nas vlastiti pokušaji uče o Bogu; trebamo ga izravno tražiti u Bibliji.

Hula protiv Boga jedan je od najozbiljnijih grijeha kojeg osoba može počiniti. Bogohuljenje je pogrešno predstavljanje Božje prirode – savršenog i svetog Stvoritelja. Dio je suvremenog neoprostivog grijeha. Jedini grijeh kojeg Bog ne može oprostiti jest kada ga se doživotno odbacuje. Hula je negiranje Božje svetosti i Božjeg postojanja; govor i djelovanje na način koji prikazuje Boga protivno Njegovoj prirodi.

Hula je također negiranje čovjekovog pada u grijeh, čovjekove nesposobnosti da se spasi i čovjekove potrebe za Kristovom žrtvom, budući da se Božji atributi preuzimaju na naša bremena. Svaka osoba, bilo iz neznanja, nemara ili pobune, vjeruje u to u nekom trenutku. Bog nam želi oprostiti ukoliko priznamo istinu o Njemu i našoj potrebi za Njime. Ipak, umrijeti s bogohulnim stavom znači definitivno odbaciti Boga.

Autor: Kersley Fitzgerald; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Blogos.org