Kako razotkriti idole u svom životu?

Idoli u našem životu ne moraju biti vidljive ili opipljive stvari, kao što je to bilo zlatno tele kod Izraelaca. Idol može biti u našem srcu. 

Jedna od starozavjetnih priča, zbog kojih se možemo osjećati superiorno u odnosu na Izraelce iz onoga vremena, svakako je priča o zlatnom teletu, opisana u Izlasku 32, 1-6. „Koliko nazadni oni mogu biti ako su mislili da mogu sebi izraditi boga od metala?! Koliko je budalasto pomisliti da prinošenje žrtvi kipu može donijeti mir, radost i zadovoljstvo!“ Cijela priča je gotovo previše apsurdna da bismo u nju povjerovali. 

Jest, sve dok ne bacimo pogled na naše idole. 

Zamislite da ti Izraelci mogu vidjeti idole kojima se mi danas klanjamo: serije i filmovi prikazani na velikim televizorima, ocjene u školi i na fakultetu, prihvaćenost na društvenim medijima. Oni bi vrlo vjerojatno mislili da su naši idoli još nevjerojatniji, nego što mi mislimo da je bio idol zlatnog teleta. 

Razlog zbog kojeg je idolopoklonstvo prvo opisano u Deset Božjih zapovijedi, jest jer je idolopoklonstvo razlog zbog kojeg činimo bilo kakve pogrešne stvari. Kao što je Tim Keller istaknuo: „Nikada ne kršimo ostale zapovjedi, a da prije toga nismo najprije prekršili prvu.“ Tajna promjene jest uvijek identificirati i rastaviti idole naših srca. 

Rastavljanje idola je često teško, jer ih ne želimo otkriti. Ne želimo priznati, čak niti samima sebi, da smo stvorili vlastite idole u određenim političarima, idole od poslova, naših odnosa ili udobnosti. Jednostavnije je racionalizirati da to uopće nisu idoli; da su to samo dobre stvari na koje se ponekad previše usredotočimo. 

Naravno, nije sve ono što volimo idol. Jako puno toga što je stvoreno, stvoreno je kako bismo u tome uživali. Možemo cijeniti darove od Boga, a da oni ne postanu naša zamjena za Boga. No ako su takve stvari prve čemu će se naši umovi okrenuti, onda smo naišli na problem. 

Evo nekoliko primjera gdje sami sebe možemo analizirati, kako bismo otkrili jesu li ove ”dobre stvari” u našim životima zamijenile Božje mjesto. 

1. Analizirajmo našu maštu. O čemu sanjarite? Kada naše misli odlutaju, odlutaju li do materijalnih dobara ili do neopipljivih stvari, kao što su slava ili odobravanje kolega, suradnika ili vršnjaka? 

2. Analizirajmo našu pažnju. Prisjetimo se svih situacija kada smo radije željeli raditi nešto drugo, umjesto prakticiranja naših duhovnih disciplina. Koje bi to aktivnosti bile? Postoji li jedna ili više aktivnosti koje nam troše vrijeme, a kojima se okrećemo, umjesto obavljanja produktivnijih zadataka? 

3. Analizirajmo naše financije. Većina nas ima diskrecijske ili raspoložive dohotke, odnosno novac koji nam preostane nakon što smo podmirili sve račune. Na što trošimo taj novac? Na kakva materijalna dobra ili usluge ćemo najradije potrošiti novac ili otići u dug? 

4. Analizirajmo naše molitvene živote. Kako se osjećate nakon što Bog ne odgovori na vaše molitve onako kako ste željeli da odgovori? Vjerujete li da Bog zna najbolje ili postajete ljuti i ogorčeni? Postoje li u vašem životu neodgovorene molitve zbog kojih ste posumnjali u Božju dobrotu ili zbog kojih ste se željeli okrenuti od Boga? 

5. Analizirajmo naše odnose. Koju osobu volite najviše? Koju osobu najviše želite zadovoljiti? Imate li neko prijateljstvo ili romantičnu vezu koja vas vodi dalje od Boga? 

6. Analizirajmo naše osjećaje. Čega se najviše bojite? Čemu se najviše nadate? U vezi čega osjećate najviše strasti? Za čime najviše žudite? Što je ono zbog čega najlakše postajete ljutiti ili tužni? 

7. Analizirajmo naše zabrinutosti. Oko čega se najviše brinete? Što je ono što vas čini najviše tjeskobnima? Što je ono za što se najviše bojite da biste mogli izgubiti? 

8. Analizirajmo našu prošlost i budućnost. Kada biste posjedovali vremenski stroj i kada biste mogli otputovati u prošlost ili budućnost, što biste željeli promijeniti? Za čime osjećate nostalgiju? Za čime najviše žalite? Što je ono za što najviše želite da se dogodi u budućnosti? U vezi čega biste očajavali ako se to ne bi dogodilo? 

Upotrijebite ova pitanja kako biste otkrili najdublje žudnje i želje vaših srca. Nakon što ste identificirali potencijalan idol, razmislite o tome jeste li to nešto stavili na mjesto Boga. Molite kako bi vam Bog pomogao u tome da postanete svjesniji svojih idola i kako bi vas Bog usmjerio na dug i mukotrpan put vjernosti. 

Poput Izraelaca, možda ćemo morati prihvatiti gorke posljedice našeg idolopoklonstva. No svaka cijena je vrijedna, ako nam njezino plaćanje pomogne da se vratimo istinskom štovanju Isusa. 

Autor: Joe Carter; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz posebno odobrenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi samo za portal Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: