Je li Ilija bio uznesen na nebo?

Je li Ilija bio uznesen na nebo? Isus je rekao da nitko osim Njega nije otišao u raj, ali Biblija nas uči da Ilija i Henok nikada nisu umrli već da su bili uzneseni u raj. Koje je objašnjenje za ovo?

2. Kraljevima 2, 1 kaže: Ilija je u vihoru bio uznesen na nebo. Isto tako Postanak 5, 24 kaže: Henok je hodio s Bogom, potom iščeznu; Bog ga uze.

Oba ova stiha ukazuju na to da su Ilija i Henok otišli u raj. Oni isto ukazuju na to da su Abraham, Izak i Jakov još uvijek živi i da se nalaze u raju s Gospodinom (Luka 20, 38) te da će svi oni koji pripadaju Božjem narodu biti u raju kada umru. (Luka 16, 19-31)

Isusov citat

Isusov citat u Ivanu 3, 13 kaže: „Nitko nije uzašao na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovječji koji je na nebu“.

Isus ovdje ne naglašava to da nitko nije bio uznesen na nebo, već govori da nitko nije bio uznesen i da je nakon toga sišao s nebesa.

VIDI OVO: 10 predivnih činjenica koje su starozavjetni proroci otkrili o Bogu

Isus to govori Nikodemu, stručnjaku za Pismo i Zakon koji ipak nije razumio duhovnu pozadinu onoga što je Isus govorio. Isus mu je rekao: „…mi govorimo o onome što znamo i svjedočimo onome što smo vidjeli… Nitko nije uzašao na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovječji koji je na nebu“.

Isus je Nikodemu ukazivao na to da kada Isus govori o nebeskim stvarima, On to govori iz prve ruke jer je Isus već bio ondje, vidio je to i govori iz svog osobnog iskustva.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivan H.