Foto: Pixabay

Mnogi od onih koji proučavaju biblijska proročanstva razmatraju mogućnost da se Otkrivenje 16,12-16 odnosi na Kinu u posljednjim vremenima:

„I šesti anđeo izli čašu svoju na veliku rije­ku Eufrat: i presahnu voda njezina, da se pripravi put kraljevima s istoka sunčeva…naime duhovi zloduhâ što čine znakove…odlaze po kraljeve zemlje i svega svijeta da ih skupe na boj za onaj veliki dan Boga Svemogućega…I skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Armagedon“ (Otkrivenje 16,12-16).

Ovaj odlomak predviđa ogroman vrhunac sukoba poznat kao bitka Armagedon. Ona se događa na kraju nevolja, nakon šeste čaše osuda. U to će vrijeme rijeka Eufrat presušiti, kako bi dozvolila „kraljevima s istoka“ da napadnu Bliski istok i marširaju prema Izraelu. Upravo „kraljeve s istoka“ mnogi identificiraju i povezuju s Kinom. Kineska vojska, odnosno koalicija s Kinom na čelu, iskoristit će prednost uklanjanja prirodne barijere i krenuti prema zapadu kako bi se susrela sa snagama Antikrista.

Kada se kineska sila posljednjih vremena pridruži vojskama Antikrista, izlit će se sedma i posljednja čaša osuda. Gospodin Isus će se vratiti, najnasilniji potres ikada zatrest će svijet, a snage Antikrista i vojske s istoka bit će uništene (Otkrivenje 16,17-20; 19,11-21).

Nije moguće znati za sigurno hoće li istočni savez posljednjih vremena uključivati Kinu; međutim, čini se da je moguće da će Kina biti uključena. Posljednjih godina vidjeli smo dramatičan porast kineske moći i utjecaja. Razvoj ogromne vojne snage; prijetnja Hong Konga, Tibeta, Tajvana i drugih područja; porast globalne ekonomske dominacije; agresivna retorika na svjetskoj pozornici; i naravno, progon kineskih kršćana – sve su to karakteristike Kine. Nije teško zamisliti da će „kraljevi s istoka“ koji će jednog dana marširati na Izrael uključivati Kinu.

Neki ljudi drugu bitku, ranije spomenutu u Otkrivenju, identificiraju kao proroštvo o Kini u posljednjim vremenima. Asocijacija se odnosi na spomen vojske od 200 milijuna (Otkrivenje 9,16) i povremene izvještaje o sposobnosti Kine za opremanje takve ogromne vojske. Postoji nekoliko problema s tim gledištem. Jedan je da Otkrivenje 9 ne govori ništa o vojsci s istoka; umjesto toga, govori o demonskoj hordi koja uništava trećinu čovječanstva. „Konji“ koje ta bića jašu definitivno nisu normalni konji (stih 17). Otkrivenje 16 koje uključuje kraljeve s istoka javlja se nakon šeste čaše osuda, vjerojatno oko tri i pol godine kasnije.

U posljednjim će se vremenima, mnogi narodi, vjerojatno uključujući Kinu, okušati u osvajanju. U konačnici, njihova borba će biti protiv Boga. Nevolje će biti burno vrijeme rata, katastrofa i božanskog suda. No Bog ima sve pod kontrolom, kao što nas Psalam 2,2-6 uvjerava:

„Digoše se kraljevi zemaljski

i vladari se udružiše zajedno

protiv Gospoda i protiv Pomazanika njegova:

‘Raskinimo sveze njihove

i zbacimo sa sebe užad njihovu!’

Smije se onaj koji na nebesima stoluje,

Gospodin se njima podsmjehuje.

Tada će im prozboriti u svojemu gnjevu

i žestinom ih prestraviti svojom:

‘Ta ja kralja svojega postavih

nad Sionom, svetom gorom svojom.’“

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.