Što je Isus rekao o požudi?

Isus je rekao: ''A ja vam kažem da je svaki koji s požudom pogleda ženu već – u svom srcu – s njom učinio preljub.'' Što to znači?

Gospodin Isus je izrekao neke snažne riječi o požudi. Isus je rekao: ”A ja vam kažem da je svaki koji s požudom pogleda ženu već – u svom srcu – s njom učinio preljub.” (Matej 5,28)

Isus je rekao da ne moraš počiniti stvarni čin preljuba, a da bi bio kriv za taj grijeh. On je rekao da ako pogledaš s požudom na ženu, već si s njom učinio preljub u svom srcu.

David je bio veliki Božji čovjek. On je napisao brojne psalme. On je bio najveći kralj koji je izraelska nacija ikada imala. Ali David je dopustio požudi da ga obuzme i počinio je dva najgora grijeha koje osoba može učiniti.

Biblija nam kaže točno kako se to dogodilo. Jedne noći David se šetao krovom svoje palače i vidio prekrasnu ženu kako se kupa. Ponekad se prvi pogled ne može izbjeći, ali David je i dalje gledao dokle god vatre strasti nisu divljale u njegovom biću. Poslao je ljude po Bat-Šebu i počinio je preljub s njom.

Nakon nekog vremena Bat-Šeba je poslala vijest Davidu u tome da je trudna. Pošto je Bat-Šebin muž bio odsutan po vojnoj dužnosti već duže vrijeme, David je shvatio da će njegov grijeh preljuba biti otkriven.

Kako bi sakrio svoj grijeh i omogućio si ženidbu s Bat-Šebinog muža. Nakon toga je oženio Bat-Šebu. Činilo se da je uspješno sakrio svoj grijeh preljuba i ubojstva, ali Biblija kaže da ”djelo koje učini David zlo u očima Jahvinim.”

Bog je poslao proroka Natana kako bi suočio Davida s njegovim grijehom preljuba i ubojstva. David se iskreno pokajao za svoje grijehe i priznao ih je Bogu. David je rekao: ”Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti!” (Psalam 51,3-4)

VIDI OVO: Zašto je Bog smrću kaznio Davidovo i Bat-Šebino nevino dijete?

Iz toga možemo vidjeti da je Davidu uistinu bilo slomljeno srce zbog njegovih grijeha. Bog je oprostio Davidu i obnovio je njegovo zajedništvo sa sobom. Ali David je svejedno morao snositi posljedice svog grijeha. Biblija kaže: ”Ne varajte se: Bog se ne da ismjehivati! Što tko sije, to će i žeti.” (Galaćanima 6,7)

Zbog Davidovog grijeha Bog mu je posao riječ po proroku Natanu da ”mač” nikada neće napustiti njegov dom. To je značilo da će David imati mnogo patnje i tragedije u svojoj obitelji. To se i dogodilo, baš kao što je Bog rekao.

Sin kojeg je Bat-Šeba rodila je umro. Amnon, jedan od Davidovih sinova, silovao je svoju polusestru Tamaru. Drugi sin je ubio Amnona. Kasnije je jedan od Davidovih sinova, Abšalom, vodio pobunu protiv svog oca Davida. U toj borbi kasnije je poginuo. To su bile strašne posljedice Davidovog grijeha.

Iz ovog izvješća o Davidovom velikom grijehu možemo naučiti dvije važne poruke:

  1. Iako nam naši grijesi mogu biti oprošteni, moramo snositi posljedice svojih djela.
  2. Neki grijesi imaju strašne posljedice za cijeli život.

VIDI OVO: Savjeti za one koji se bore s požudom

Možda ćeš reći: ”To se meni neće dogoditi.” Ali može! David je duhovno bio div, no čak ni on nije bio dovoljno jak da pobijedi svoju požudu nakon što je dozvolio svojim strastima da budu stimulirane. Tako nećeš moći nadvladati svoju požudu ako dopustiš svojim strastima da budu pobuđene. Nitko ne može uvijek iznova tražiti i predavati se seksualnim podražajima, a ne zgriješiti.

NAJNOVIJE!