NaslovnicaŽivot10 imena za djevojčice i dječake čije je značenje SNAGA

10 imena za djevojčice i dječake čije je značenje SNAGA

Neka imena za djevojčice i dječake imaju značenje snaga, odnosno simboliziraju čast, hrabrost i jakost. Zašto ih ne biste dali svojim bebama?

Roditeljstvo samo po sebi nosi epitete snage i moći, jer predstavlja test emocionalne i fizičke sposobnosti roditelja. Ako imate nadu da će vaše dijete uvijek imati snagu od Boga, vašu snagu ili snagu voljene osobe i želite da se baš tako i zove, pogledajte imena koja smo izdvojili za vas.

Popularna imena za djevojčice sa značenjem ”snaga” – “jaka” ili “snažna”:

Andrea – u našem jeziku ime Andrea spada u tradicionalna biblijska imena. Vrlo je značajno jer se tako zvao jedan od dvanaest Kristovih apostola. Ime Andrea je univerzalno, a kod nas se najčešće daje ženskoj djeci.

Adira – predstavlja žensko ime hebrejskog porekla, a znači ”snaga”.

Gabrijela – u većini zemalja smatra se da je žensko ime Gabrijela izvedeno iz muškog imena Gabriel. U biblijskoj terminologiji ima značenje “Bog daje snagu”. Neki smatraju da je ovo ime talijanskog ili španjolskog porijekla.

VIDI OVO: Najljepša ženska imena u Bibliji: 10 imena za djevojčice

Valentina – smatra se da je kao i prethodno ime izvedeno iz muškog imena Valentin i da nosi porijeklo od Svetog Valentina, na čiji imendan se slavi Dan zaljubljenih. Ime Valentina potiče od latinske riječi “valentinus” što znači jaka, zdrava, dinamična. Smatra se da je ime Valentina u proteklih nekoliko godina bilo na listi od stotinu najtraženijih imena na svijetu.

Valerija – ime Valerija je latinskog porekla i izvedena je od riječi “valerianus” i opisuje osobu koja je jaka i snažna.

Dječak snaga
Foto: Pixabay

Popularna imena za dječaka sa značenjem snaga – “hrabar” ili “snažan”:

Andrej ili Andrija – ime Andrej spada u grupaciju poznatih takozvanih kršćanskih imena, a u Hrvatskoj, Srbiji, Rusiji, Slovačkoj i Češkoj je jedno od najzastupljenijih. Potiče od grčke riječi “andreios” što znači hrabar, smeo i sposoban.

Angus – predstavlja ime škotsko-keltskog porijekla, a znači ”jedna snaga”.

VIDI OVO: Najljepša muška imena u Bibliji: 30 imena za sinove

Gabriel – smatra se da je hebrejskog porijekla. Ime je poteklo od biblijskog arkanđela Gabriela i opisuje osobu kojoj je Bog dao snagu.

Valentin – porijeklo ovog imena dolazi od kršćanskog sveca Valentina.

Igor – skandinavsko ime koje označava ”snažnog ratnika”. Na našem području je Igor vrlo popularno ime.