Tko je anđeo Gabriel
Foto: Wikipedia

Gabriel je jedan od dvojice anđela koji se poimence spominju u Bibliji. Kada čitamo četiri priče u kojima se spominje, ne saznajemo ništa o tome tko je on, ali učimo puno toga o tome kako on služi Bogu.

Gabriel u Starome zavjetu

Gabriel se po prvi puta spominje u Danielu 8, 16. Ondje od njega Bog traži da objasni viziju, koju Daniel dobiva o budućnosti Izraela.

To je proročanstvo koje je ispunjeno prije Kristova rođenja, ali ono isto tako govori i o budućem otporu antikrista protiv Krista. (8, 25)

Gabriel se drugi puta spominje kada Daniel godinu dana kasnije moli za Izrael. Gabriel mu dolazi i govori mu: „Daniele, evo me: dođoh da te poučim“. (Daniel 9, 22) On nakon toga nastavlja davati proročanstvo o Kristovom dolasku. Ovo je poznato proročanstvo o sedamdeset tjedana, koje nam govori točno o tome kako će Isus biti razapet.

Gabriel je vjerojatno anđeo, kojeg se spominje u Danielu 10 (npr. 10, 16), jer opis odgovara opisu proteklih poglavlja. Ipak, ondje ne piše nikakvo ime.

VIDI OVO: POSTOJI 7 ARKANĐELA: Tko su uopće arkanđeli?

Gabriel u Novom zavjetu

Gabriela se dva put spominje u Luki 1. Prvo kada dolazi kod Zaharije kako bi mu rekao da će imati sina. Tek nakon što Zaharija izrazi svoju sumnju, on spominje svoje ime: Gabriel. (Luka 1, 19) Naravno, Zaharija je ovo prepoznao kao ime anđela koji se pojavio pred Danielom i shvatio je koliko je bilo budalasto sumnjati u Božjeg glasnika.

Nekoliko stihova kasnije Luka je taj, koji nam govori da je Gabriel posjetio Mariju kako bi najavio rođenje Isusa. (Luka 1, 26) Ovo je posljednji puta da o njemu čitamo u Bibliji, premda je moguće da, kada se pokaže neimenovani anđeo, da se radi o Gabrielu.

Gabrielovo pojavljivanje: čovjek

Kada Daniel prvi puta vidi Gabriela, on je uplašen i pada na svoje lice. (Daniel 8, 17) Drugi puta Daniel naziva čovjeka Gabriel; koji je došao velikom brzinom. Iz ovoga možemo izvući nekoliko zaključaka: Gabrielova pojava mogla je oduzimati dah i biti preplavljujuća; izgleda poput čovjeka, a u isto vrijeme ne može ga se doživjeti kao čovjeka jer leti. No iako leti, nigdje se ne spominju krila. Naprotiv, da je Gabriel imao krila, malo je vjerojatno da bi bio opisan kao ”čovjek”.

Slučajno pojavljivanje uzrokuje strah

U Luki 1, 11 čitamo da se Gabriel ukazao Zahariji, dok je on služio u hramu. To ukazuje na to da se on samo odjednom pojavio, što dodatno potvrđuje to da ljudima nije bilo dopušteno ući u područje gdje je bio Zaharija. U Luki 1, 28 čitamo da je Gabriel došao Mariji. Riječ koja se ovdje koristi ukazuje na to da je došao u njezin dom.

VIDI OVO: Tko je arkanđeo Mihael?

Iz razloga što bi bilo vrlo čudno da muškarac dođe do kuće, kako bi bio sam sa židovskom djevojkom s kojom nije u rodu, najvjerojatnije objašnjenje je pojavljivanje odjednom. To je vjerojatno bio najvjerojatniji razlog za strah, koji je obuzeo Zahariju i Mariju.

U Luki nema opisa Gabriela, ali na temelju onoga što čitamo u Danielu, on vjerojatno izgleda kao normalan čovjek ili vrlo blizu toga. Na temelju Daniela 9, vjerojatno je da su Zaharija i Marija vidjeli Gabriela kako leti.

Spominjanje Isusa

Gabriel je rekao Zahariji: „Stojim u Božjoj prisutnosti i poslan sam da razgovaram s tobom“. Ovo je dobar sažetak onoga što znamo o Gabrielovoj ulozi. On je s Bogom i Bog ga šalje sa svojom porukom narodu u posebnim prilikama. Srž Gabrielove poruke jest pripremanje Božjeg naroda za dolazak Mesije, Isusa.

VIDI OVO: Što znači to da su anđeli službujući duhovi?

U Danielu 8, ovo je uvelike skriveno. No u Danielu 9 vidimo najposebniju od svih najava iz Staroga zavjeta: najavu o dolasku Mesije i o tome što će On učiniti. Nakon toga u Luki 1, Gabriel prvo najavljuje Mesijinog prethodnika i nakon toga govori Mariji da će se roditi Isus, Mesija. Svrha Gabriela je Isus.

Gabrielova uloga je naša uloga

Na neki način, ono što Bog traži da mi učinimo nije jako različito od onoga što je tražio od Gabriela. U Bibliji se duhovna bića, koja je Bog slao zovu anđeli, a muškarci koje je Bog poslao zovu se apostoli. No oboje ima isto značenje: glasnici.

Ne samo anđeli i apostoli, nego Bog šalje sve koji vjeruju u Isusa da svijetu govore o Njemu. Gabrielova uloga je naša uloga: govoriti o Kristu.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net