Je li instant kava zdrava?

Instant kava su kristali koji nastaju nakon dehidracije kuhane kave. Je li ta vrsta kave zdrava? Po čemu se razlikuje od obične kave?

Proces dobivanja instant kave uključuje kuhanje mljevenih zrna kave, baš kao i obične kave. Zatim se voda uklanja iz ekstrakta kako bi se stvorio koncentrirani suhi prah ili kristali. Dehidrirani kristali se tada mogu rekonstituirati s kipućom vodom kako bi se dobila šalica instant kave.

Trgovine prodaju instant kavu u granulama ili vrećice za jedno posluživanje. Ako se odlučite za granule, dodajte jednu žličicu praha u šalicu vruće vode i dobit ćete instant kavu.

Instant kava u prahu ima duži rok trajanja od zrna kave i da je jeftinija.

Je li instant kava zdrava?

Instant i obična kuhana kava imaju gotovo identične prehrambene profile. Razlike su toliko male da su vjerojatno zanemarive u zdravstvenom smislu, osim sadržaja kofeina.

Glavna razlika je u njihovom kofeinu sadržaju: šalica instant kave od osam unci ima oko 62 miligrama kofeina, dok ista takva šalica obične kuhane kave ima 96 miligrama kofeina. Mljevena kava sadrži više kofeina nego instant zbog povećane obrade potrebne za pripremu instant kave, tijekom koje se gubi više kofeina.

1. Instant kava sadrži antioksidanse i hranjive tvari

Kava je najveći izvor antioksidansa u modernoj prehrani. Vjeruje se da je visok sadržaj antioksidansa odgovoran za mnoge zdravstvene prednosti.

Kao i obična kava, instant kava sadrži mnoge snažne antioksidanse.

Prema jednom istraživanju, instant kava može sadržavati čak i veće količine određenih antioksidansa od drugih piva, zbog načina na koji se obrađuje.

Nadalje, jedna standardna šalica instant kave sadrži samo 7 kalorija i male količine kalija, magnezija i niacina (vitamin B3).

2. Instant kava sadrži više akrilamida

Akrilamid je potencijalno štetna kemikalija koja nastaje prilikom prženja zrna kave. Ova se kemikalija također često nalazi u širokom rasponu hrane, dima, kućanskih potrepština i proizvoda za osobnu njegu.

Zanimljivo je da instant kava može sadržavati do dva puta više akrilamida od svježe, pržene kave.

Prekomjerna izloženost akrilamidu može oštetiti živčani sustav i povećati rizik od raka.

Međutim, količina akrilamida kojoj ste izloženi putem prehrane i kave mnogo je manja od količine za koju se pokazalo da je štetna. Stoga ispijanje instant kave ne bi trebalo izazvati zabrinutost u vezi s izloženošću akrilamidu.

2. Instant kava sadrži više akrilamida
Foto: Unsplash

3. Kao i obična kava, instant kava može imati nekoliko zdravstvenih prednosti

Pijenje kave povezano je s mnogim zdravstvenim prednostima. S obzirom da instant kava sadrži iste antioksidanse i hranjive tvari kao i obična kava, trebala bi pružiti većinu istih zdravstvenih učinaka.

Pijenje instant kave može:

  • Poboljšati rad mozga. Sadržaj kofeina može poboljšati rad mozga.
  • Potaknuti metabolizam. Kofein može potaknuti metabolizam i pomoći vam u sagorijevanju više masti.
  • Smanjiti rizik od bolesti. Kava može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
  • Smanjiti rizik od dijabetesa. Kava može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
  • Poboljšati zdravlje jetre. Kava i kofein mogu smanjiti rizik od bolesti jetre poput ciroze i raka jetre.
  • Promicati dugovječnost. Pijenje kave može vam pomoći da živite duže.

Sve gore navedene prednosti i nedostaci odnose se na običnu instant kavu bez mlijeka ili šećera. Odlučite li se za bilo što s okusom, imat ćete posla s aditivima koji mogu imati zdravstvene rizike, ili u najmanju ruku višak kalorija. To uključuje šećer, mlijeko u prahu, umjetnu aromu, pa čak i palmino ulje.

Ako se pitate koliko kave možete popiti, konzumiranje 3-5 šalica instant kave svaki dan moglo bi biti optimalno.

PROČITAJTE JOŠ: