Kako kava utječe na zdravlje? Ako je volite, ovo će vas oduševiti!

Mnogi su donedavno govorili da kava negativno utječe na zdravlje, no novija istraživanja sve više ističu njezine dobre strane.

Evo zbog čega svaki dan možete uživati u kavi:

1. Kava je dobra za mozak

Osim što nas razbuđuje, kava pogoduje zdravlju mozga. Kofein može poboljšati raspoloženje, pravovremeno reagiranje, pamćenje, budnost i opću kognitivnu funkciju.

PROČITAJTE: 7 nevjerojatnih utjecaja kave na organizam

2. Kava pozitivno utječe na mršavljenje i tjelesnu učinkovitost

Postoji dobar razlog zašto kofein nalazimo u većini proizvoda za gubitak kilograma. Kofein djeluje na živčani sustav, ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masnih kiselina. Osim toga, može poboljšati fizičke performanse vježbanja za 11 do 12%.

jutarnja kava krvni tlak
Foto: Pixabay

3. Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

U istraživanjima je dokazano da kava smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 23 do 67%. Ljudi koji piju nekoliko šalica kave dnevno imaju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa tipa 2, piše Centar Zdravlja.

PROČITAJTE: Kava je zdrava za jetru: Evo što tri šalice dnevno čine vašoj jetri

4. Kava smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Osobe koje piju kavu imaju u prosjeku 60% manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Također, kava može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti za 32 do 60%.

5. Kava poboljšava zdravlje jetre

Istraživanja pokazuju da kava može smanjiti rizik od ciroze za čak 80%, a i smanjiti rizik od raka jetre za 40%.

6. Kava može smanjiti rizik od prerane smrti

Kava je povezana s nižom stopom smrtnosti. Ovo posebno vrijedi za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2.

PROČITAJTE: Mislite da kava nije zdrava za srce? Ovo će vas u potpunosti razuvjeriti!

7. Kava liječi glavobolju

Kofein koji se nalazi u prirodnoj kavi može izliječiti glavobolje i migrene. Ali još uvijek je neusporediv s lijekovima protiv bolova. Potonji su učinkovitiji jer često sadrže kofein, što povećava učinkovitost svih ostalih komponenti za 40 posto.

8. Popravlja memoriju

Stimulatori i neuromediatori dobiveni iz kave ne samo da potiču raspoloženje i produktivnost, već i poboljšavaju vašu memoriju.

Neka istraživanja su potvrdila da je dobra u borbi protiv nekoliko vrsta raka, a ima i potencijalne dobrobiti za psihičko zdravlje. Znanstvenici su zaključili da se kod onih koji piju kavu stopa samoubojstava smanjila.

Kako biste sačuvali njezinu ljekovitost, nemojte stavljati šećer u kavu. Ako utječe na vaš san, nemojte ju piti nakon 14 sati. Ne preporučuje se ni bolesnicima koji imaju problema s visokim tlakom.