istina o Sotoni
Foto: Pixabay

Sotona SE u obliku zmije se pojavio u Edenskom vrtu, a Otkrivenje govori o „staroj zmiji koja se zove Đavao i Sotona“. Ovu istinu o njemu svi trebaju znati!

Bog je stvorio anđele da ga štuju. Pa zašto bi onda Sotona uopće pomislio na pobunu protiv Boga? I zašto su ga neki anđeli slijedili?

Učenje iz Biblije o Sotoni zapravo je manje jasno nego što se obično pretpostavlja. Prvo pojavljivanje Sotone u Bibliji nesumnjivo je u obliku zmije u Edenskom vrtu. Ipak, nigdje se izričito ne navodi da je zmija Sotona. To zaključujemo iz ostatka priče, gdje nam kaže da će Mesija (sjeme žene) u budućnosti zgnječiti zmiji glavu. To također zaključujemo iz Otkrivenja 12,9, gdje se govori o „staroj zmiji koja se zove Đavao i Sotona“.

Sotona je morao započeti dobro

Isto tako, Biblija nigdje jasno ne uči o padu Sotone, pa čak ni da je Sotona pali anđeo. Proročanstva iz Izaije 14 i Ezekiela često se spominju kao dokazni tekstovi, ali je upitno jesu li to izravna učenja o Sotoni. Pa ipak, pad Sotone je razumna pretpostavka, kako razumna tako i iz Svetoga pisma. Vjerujemo u Boga koji je dobar. Njegova kreacija je dobra. Stoga nije mogao stvoriti Sotonu koji je loš. Sotona je morao započeti dobro, ali se odlučio pobuniti protiv Boga.

Biblija u Otkrivenju 12,7 implicira da je Sotona pali anđeo, kada kaže da su se zmaj (Sotona) i njegovi anđeli borili protiv Mihaela i njegovih anđela. Mihael je anđeo koji vodi anđeosku vojsku, pa je najlogičnija interpretacija da je Sotona pali anđeo koji vodi vojsku palih anđela. Anđeli koji su nastavili slijediti Boga su „izabrani anđeli“ (1. Timoteju 5,21). Ovo nam govori da neće biti drugog pada anđela. Odluka je pala. Neki su anđeli slijedili Sotonu u njegovoj pobuni, drugi su slijedili Boga i nastavili služiti Njemu.

VIDI OVO: Tko je Sotona? Evo što trebate znati o njemu

Slobodan izbor

Kako je moguće da se Sotona odlučio pobuniti protiv Boga? Opet, Biblija nas jasno ne uči. Čini se da se situacija za anđele nije puno razlikovala od Adama i Eve. Čovjek i anđeli su stvoreni da bi štovali Boga. I jedni i drugi su imali slobodan izbor da se pokoravaju Bogu. Sotona i njegovi anđeli nisu prošli test, baš kao i Adam.

Kako je moguće da su anđeli, koji su poznavali slavu Božju, odlučili slijediti Sotonu, a ne Boga, znajući da je Sotona samo stvorenje? Činjenica da Sotona čak može uvjeriti anđele da ga slijede pokazuje da je on veliki varalica i vrlo opasan protivnik. Teolozi iz rane Crkve su nagađali da su se Sotona i njegovi anđeli pobunili kad su vidjeli da je Bog stvorio ljudska bića na svoju sliku, i postali su ljubomorni na odnos koji je Bog imao s njima. Ovo se čini mogućim, ali to je špekulacija koju Biblija ne uči.

Budite zainteresirani za Boga!

Mnoga pitanja o Sotoni i njegovim anđelima nisu odgovorena u Bibliji. To je podsjetnik da se ne zanimamo za Sotonu. Zanima nas Bog! I nikada ne zaboravimo sljedeću utješnu istinu: Sotona je poražen. Čeka ga jedino vječni pakleni oganj. Ljudi s druge strane, koliko god griješe, uvijek imaju priliku pokajati se i primiti Božje oproštenje. Jer Isus nije preuzeo život anđela. Isus je imao udio u našem čovječanstvu kako bi svojom smrću mogao uništiti onoga koji drži moć smrti – to jest đavla (Hebrejima 2,14).

Izvor: Biblword.net