6 istina o kušnji koje svi trebaju znati
Foto: Canva

Nekoliko istina o kušnji svi kršćani trebaju znati!

Postati kršćanin znači postati nova osoba. Ali naš se ‘stari’ čovjek lako ne predaje. Zato kršćanin još uvijek hoće griješiti, pa je svladavanje kušnji teška borba.

To je poput ratnog okršaja koji se zbivao u nama. Naše se stare navike i želje počinju odupirati našoj novoj odanosti Isusu Kristu.

Pa kako će kršćanin izaći na kraj s kušnjama? Koristit će nam kako kušnje i napasti djeluju i kako se Isus s njima suočio:

1. Kušnja nije grijeh.

Zbog same kušnje ne moramo se osjećati krivim, jer je Isus prošao kroz teške kušnje. Tek kad podlegnemo kušnjama, griješimo.

2. Kušnja je ‘po mjeri’.

Salijeću nas kušnje koje savršeno odgovaraju našoj slabosti. Nekima je to ponos, drugima stjecanje bogatstva, trećima kritiziranje drugih. Moramo poznavati svoje slabosti te se iskreno s njima suočiti pred Bogom.

Ako su tvoje kušnje sve veće, ovo je poruka za tebe

3. Kušnje su dobro proračunata mješavina dobra i zla.

Nismo si u napasti da počinimo baš potpuno zlo, ako npr. hladnokrvno ubojstvo. U većini svojih kušnji lako se uvjeravamo ‘da sve baš nije sasvim loše’. Ali ta mješavina dobra i zla je eksplozivna i može nam nanijeti opasne posljedice.

4. Kušnje nas navode da posumnjamo u Boga.

Naše kušnje često navode na pomisao da je Bog strogo čangrizalo koje nam želi uskratiti bilo kakav užitak. Također, da tek kad sagriješimo možemo imati ono što želimo. Na to nas usmjerava đavao, koji nas kuša. Želi se postaviti između nas i Boga. Moramo zato prepoznati kušnju.

5. Slaba točka kušnje.

Protiv kušnje se možemo boriti ako joj pronađemo slabu točku. Kad je Isus bio kušan On se Biblijom suprotstavio đavlu. To ne znači da je Biblija čarobna knjiga koja će otjerati đavla, već da će nam njezino dobro poznavanje i život prema njezinoj poruci dati snagu da ustrajemo u dobru i opiremo se zlu.

6. Kušnje su poražene.

Isus je bio kušan, ali nije sagriješio. To znači da pozna taj osjećaj kušnje, shvaća i suosjeća s nama. No, to nije sve. Nudi nam pravu pomoć, jer On je nadvladao grijeh. Na Njega se možemo osloniti da će nam pomoći u nevolji. A kada sagriješimo, On će nas podići i dati nam novu snagu za borbu.

Autor: John Balchin; iz knjige ”Što kršćani vjeruju” (Duhovna stvarnost Zagreb)