Kada odrastu i sami postanu muževi i očevi, znat će kako ostati na pravome putu. Evo deset istina koje sinovi trebaju čuti od svojih majki. 

Kažu da majčinstvo dolazi prirodno. Vjerujem da to nije istina. Kada sam rodila svog prvog sina, nisam imala pojma kako se brinuti za njega. Tri sina kasnije, moje vještine odgajanja su se popravile i pokušavala sam naučiti svoje sinove stvari koje su trebali znati, poput razlikovanja dobrog od zla ili kako da zavežu svoje vezice, kako voziti bicikl te tisuće ostalih korisnih stvari. Željela sam da budu produktivni i sposobni. 

Također su trebali znati istinu. Ne istinu svijeta koja se mijenja svako razdoblje, već istinu jednog pravog Boga. Istinu koja se nikada ne mijenja. 

Mudre izreke 22, 6 daju naputke roditeljima: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega“. Ovi stihovi podsjećaju nas to da naše sinove trebamo učiti istinu i da ih trebamo usmjeriti na stvari koje su važne. Kada odrastu i sami postanu muževi i očevi, znat će kako da ostanu na pravome putu. 

Evo deset istina koje sinovi trebaju čuti od svojih majki. 

1. Odnos s Bogom je najvažniji odnos kojeg ćeš ikada imati.

Naši sinovi trebaju znati da je odnos s jedinim, pravim Kraljem iznad svih drugih odnosa, čak i iznad odnosa sa suprugom i djecom. Mnoge stvari borit će se za njihovu pozornost, no najvažnija je pozornost prema Bogu. To je istina koju većina muškaraca zaboravi. Traže bolje plaćene poslove, veće kuće, uspjeh i slavu, dok je ono što je zaista važno Bog. Ništa nije vrijedno više od Boga. 

Isus odgovori: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim“.  

2. Bez obzira na sve, voljen si.

U svojoj knjizi za djecu „Stablo koje daruje“, spisateljica Shel Siverstein piše: „Voljela je malenog dječaka jako, jako puno, više nego što je voljela samu sebe“. Majke vole svoje sinove, ništa to ne može promijeniti. Ništa ne može promijeniti način kako Bog voli naše sinove. Ništa. Trebamo reći našim sinovima da su voljeni ljubavlju koja ne jenjava. 

VIDI OVO: Kako odgojiti sina: 7 istina koje mora znati svaka majka dječaka

„Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem“. (Rimljanima 8, 38-39) 

3. Oprost je dar.

Nitko nije savršen. Na Zemlji, svi činimo greške, pogrešne korake, donosimo pogrešne izbore i izračune. Nitko od nas nije savršen. (Rimljanima 3, 23) Zato trebamo Isusa. Trebamo oprost i milosrđe. Na isti način, ljudi u našim životima činit će pogreške i trebat će naš oprost. Naši sinovi trebaju znati da je najveći dar kojeg mogu dati drugima jest milosrđe i oprost na isti način kako oni ovog dobivaju od Boga. 

„Jer ako vi oprostite drugima koji sagriješiše protiv vas, vaš nebeski Otac isto tako oprostit će vama“. (Matej 6, 14) 

4. Vi imate utjecaj.

Kada naši sinovi odrastaju kako bi postali očevi i muževi, oni imaju ogroman utjecaj u svojim obiteljima. Njihovi izbori i primjeri prerastaju u izbore njihove djece i supruga. Kao očevi, njihova će djeca primijetiti kada odlaze u crkvu, mole i štuju. Kada stave Boga na prvo mjesto, pokazat će svojoj obitelji kako da učine isto. Sinovi trebaju čuti od svojih majki da imaju ogromnu odgovornost utjecati na njihove obitelji i buduće Kristove sljedbenike.

Isus odgovori: „Ljubi Gospodina svim svojim srcem, svom svojom dušom i svim svojim umom“. (Matej 22, 37)  

5. Milosrđe je uvijek najbolji izbor.

Često puta osjećamo kao da imamo pravo biti ljuti ili uzvratiti drugima. Naš stav glasi: „Učinjeno mi je zlo i imam pravo suditi i osvetiti se“. Istina je da ćemo biti suđeni na isti način kako sudimo druge. Govorenje našim sinovima istinu da je pravda Božja otvara vrata tome da milosrđe postane bolji izbor. 

VIDI OVO: Citati o majci: Najljepše izreke koje potvrđuju da je biti majka blagoslov i čast

„Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se“. (Matej 7, 1-2)  

6. Ti si vrijedan.

Svijet govori našim sinovima i kćerima da trebaju živjeti i izgledati na određen način kako bi imali vrijednost, kako bi bili prekrasni i kako bi bili značajni. To nije istina. Istina, koju govorimo našim sinovima jest da su oni, kao djeca Božja, prinčevi i nasljednici s Kristom. Bog je stvorio od naših sinova točno onako kako je trebao. Oni ne trebaju, na ovaj ili onaj način, oponašati očekivanja svijeta. Naši sinovi su vrijedni jer ih je stvorio Bog, a to je dovoljno. 

„Jer ti si stvorio moje biće; utkao si me u majčinoj utrobi“. (Psalam 139, 13)  

7. Držite svoj pogled usmjeren prema stvarima odozgor.

Problem s ovim svijetom jest u tome da on uvijek ima nešto novo i uzbudljivo za ponuditi. Prečace i brza ”rješenja” koja nikada ne djeluju i nikada ne potraju. Istina je da je naše blago na nebesima. Ništa na Zemlji ne može sjati ljepše od dara vječnog života. Kao mame, recite svojim sinovima da drže svoj pogled usmjeren prema Bogu. 

VIDI OVO: Poruka svim majkama oženjenih sinova (svekrvama)

„Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga“. (Matej 13, 45-46) 

8. Budi dobar upravitelj onoga što posjeduješ.

Biblija nas podsjeća na to da sve što imamo dobivamo odozgor. „Sve dolazi od Boga. Sve stvari stvorene su zbog Njega i sve će se vratiti Njemu“. (Rimljanima 11, 36) Čak i naše sposobnosti i mogućnosti, bogatstvo, napredak, sve dolazi od Boga. Kao mame prema sinovima, trebamo reći našim sinovima neka svoje darove dijele s drugima. Kao što 1. Poslanica Timoteju 6, 19 obećava: „Neka skupljaju sebi blago kao dobar temelj za budućnost, da postignu život istiniti“! 

9. Nikada nisi sam.

Biti otac i muž je ogromna odgovornost i ponekad djeluje kao usamljenički posao. Podsjetimo naše sinove na to da nikada nisu sami. Bog je uvijek s njima i s nama. Bog je Izraelcima zapovjedio: „Ne boj se, jer sam s tobom. Ne obaziri se plaho, jer ja sam tvoj Bog. Osnažit ću te i pomoći ću ti, držat ću te svojom desnicom“. (Izaija 41, 10) On je sa mnom, s vama i vašim sinovima, daje vam snagu u svemu. Nikada nismo sami. 

10. Uvijek vjeruj Bogu.

Jeremija 17, 7 kaže: „Blagoslovljeni su oni koji vjeruju Bogu i koji u Bogu imaju svoju nadu i pouzdanje“. Stih govori o tome da je čovjek, koji svoje povjerenje stavi u Boga, poput stabla posađenog pored rijeke; nikada nema problema s korijenjem, uvijek je prosperitetan i plodonosan. Kao majke prema sinovima, naši dečki trebaju znati da će pronaći svu potrebnu snagu i sposobnost izdržavanja poteškoća ako svoje povjerenje stave u Boga, a ne u svijet. Vjerovanje Bogu je naša snaga. 

VIDI OVO: Molitva za djecu: Za zaštitu i blagoslov djece

Kada sam prvi puta postala majka, slabo sam znala stvari kao što su mijenjanje pelena ili hranjenje djeteta. Majčinstvo je zahtijevalo mjesece pogrešaka i pogrešnih koraka. Nasreću, moji sinovi se toga ne sjećaju. Ono za što se nadam da se sjećaju su ove istine, da znaju da ih njihove nesavršene majke vole i da ih vječni Bog voli. 

„Nego, ovo je Savez kojim ću se svezati s domom Izraelovim nakon ovih dana – govori Gospodin: Zakone ću svoje staviti u dušu njihovu i upisati ih u njihova srca. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj“. (Hebrejima 8, 10) 

Autorica: Tamela Tuberville; Prijevod: Ivan H. Izvor: Ibelieve.com