Uzdaj se u Boga!, je savjet koji često čujemo od ljudi koji nas okružuju. Iskreno, ponekad može biti stvarno teško uzdati se u Boga. Mi živimo u zlom, nesigurnom, okrutnom svijetu.

Tko se ne suočava s osobnom nesigurnošću? Izgubite posao ili odete u mirovinu. Vašoj kući je neophodno održavanje – odakle vam novac za to? A ako imate djecu ili unučiće, oni su vam stalno u mislima. Pa, kako da onda ne strahujemo za budućnost?

Kako se možemo uzdati u Boga?

Mi imamo neprijatelja koji nam želi ukrasti svaku nadu, ali nas Bog u svojoj riječi uvjerava da je pred nama svjetla budućnost.

Bog nam daje nevjerojatna obećanja kako bi nam pružio nadu za budućnost, ne samo u ovom već i u budućem životu, piše autor Mark Altrogge na portalu Theblazingcenter. Evo 10 od tih obećanja…

1. Uzdaj se u Boga, jer On ima dobre namjere za tebe

Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu. (Jeremija 29,11)

Bog ima naročite, predivne planove za svako svoje dijete. On ima plan i za tebe, a to je plan za vječnost. Plan za tvoje dobro. Plan za tvoju radost.

Uzdaj se u Boga jer ti je On obećao da će ti učiniti dobro u budućnosti. Uzdaj se u Boga jer, za razliku od tvojih planova, Njegovi dobri planovi ne mogu biti zaustavljeni ili zaustavljeni.

2. Uzdaj se u Boga jer ćeš vidjeti Njegovu dobrotu

Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina u zemlji živih. U Jahvu se uzdaj, ojunači se, čvrsto nek` bude srce tvoje: u Jahvu se uzdaj!. (Psalam 27,13-14)

Bog obećava vjernima da će vidjeti Njegovu dobrotu u ovom životu. Svakako ćeš vidjeti Njegovu dobrotu na Nebu, ali vidjet ćeš je već i ovde.

Ne odustaj! Nastavi se nadati i čekati na Gospodnje određeno vrijeme. Budi jak i hrabar u srcu. Ima nade za tebe!

3. Uzdaj se u Boga zbog Njegove obilne dobrote

O, kako je velika, Jahve, tvoja dobrota, koju čuvaš za one koji te se boje, koju iskazuješ onima što se tebi utječu naočigled sinovima čovječjim. (Psalam 31,20)

Bog nema svega nekoliko sporadičnih blagoslova, već je bogat dobrotom koju je sačuvao za tebe. On strpljivo čeka pravi trenutak da te obaspe svom tom dobrotom. Ti ne možeš ni zamisliti kakve sve blagoslove Bog ima spremne za tebe.

Ako si potražio zaklon u Bogu, možeš biti apsolutno siguran da će Bog izliti svoju nepresušnu dobrotu na tebe. Možda to trenutno ne vidiš, ali to će se sigurno dogoditi.

4. Uzdaj se u Boga jer će On ispuniti svoju namjeru s tobom

Jahve, što ja počeh, ti dovrši! Jahve, vječna je ljubav tvoja: djelo ruku svojih ne zapusti! (Psalam 138,8)

Jesi li se ikada pitao koji je smisao tvog života? Ponekad se pitam propuštam li možda Božju volju za moj život. Ali, Bog obećava da On ima namjeru za moj život i da će je ispuniti! Ovo me ispunjava nadom!

I ti možeš biti ispunjen tom nadom! Ne možeš ti promašiti Božju volju za tvoj život. On će sigurno ispuniti svoju namjeru s tobom. Čak ni ti ne možeš spriječiti Boga da ispuni svoje bogatim blagoslovima ispunjene planove.

5. Uzdaj se u Boga jer će On dovršiti ono što je otpočeo

Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do Dana Krista Isusa. (Filipljanima 1,6)

Bog dovršava sve što otpočne. Kada te je Bog spasio, On je otpočeo nevjerojatno dobro djelo u tebi – da te preobrazi tako da budeš sličan Kristu.

Sve kroz što prolaziš, i dobro i loše, pod stalnom je Njegovom kontrolom kako bi te približio Kristu.

6. Uzdaj se u Boga jer će On utvrditi tvoje planove

Prepusti Jahvi svoja djela, i tvoje će se namisli ostvariti. (Izreke 16,3)

Možda ne znaš kuda ideš u svom životu. Ali, ako potražiš Gospodina, imat ćeš istinsku nadu da će on utvrditi tvoje planove kao što je obećao. Budimo iskreni, mnogo puta ne možeš ostvariti svoje planove.

Bog nije takav. Ako svoj rad posvetiš Gospodinu, on će potvrditi tvoje namisli. On će tvoje namisli uskladiti sa svojim planovima, a onda će i ispuniti te planove.

Možeš se uzdati u Boga jer On je taj koji će omogućiti ostvarenje tvojih namisli.

7. Uzdaj se u Boga jer će te On voditi

Učit ću te, put ti kazat` kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom. (Psalam 32,8)

Sam Bog, Onaj koji drži sve pod kontrolom, beskonačno mudri Bog, OSOBNO će te savjetovati i paziti na tebe. Au, tko bi mogao poželjeti više!

Zamoli Boga da te uputi, nauči i pokaže ti kako da živiš životom koji je Njemu po volji, i On će to učiniti. On će te povesti pravim putem. On će te uputiti, poučiti, usmjeravati i savjetovati. Iako ti je možda taj put trenutno “u magli”, Bog će biti tvoj vodič.

8. Uzdaj se u Boga jer će ti staza iz dana u dan biti sve svjetlija

A pravednička je staza kao svjetlost svanuća, koja je sve jasnija do potpunog dana. (Izreke 4,18)

Možda ti je put trenutno u tami, ali ako nastaviš tražiti Gospodina, On će sve jače i jače osvijetliti tvoju stazu. Kada me je Isus spasio, bio sam samac i nisam imao pojma što želim u životu.

Nisam imao pojma kako će mi Bog podariti najljepšu ženu ili kako će me pozvati da budem pastor. Nisam mogao ni zamisliti djecu ili unučiće s kojim će me blagosloviti. Ali kada sam odlučio slijediti Isusa, On mi je osvijetlio put.

9. Uzdaj se u Boga jer si ti Njegovih ruku djelo

Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. (Efežanima 2,10)

Kad god sam u iskušenju pomisliti kako bih mogao promašiti Božju volju za moj život, ovaj stih me podsjeti da je On, još prije nego što je stvorio svemir, osmislio dobra djela u kojima ću ja hoditi. Prije nego što me je spasio. On želi da hodim u tim dobrim djelima čak i više nego što ja to želim. On ih je već odavno pripremio i učinit će sve da ih ne propustim izvršiti. Možeš se uzdati u Boga jer je si ti Njegovih ruku djelo.

10. Uzdaj se u Boga jer s Bogom sve ide na dobro

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. (Rimljanima 8,28)

Svaki vjernik suočava se s raznovrsnim iskušenjima. Život nije lak. Ipak, Bog čak i one tužne, teške i bolne stvari okreće nama na dobro. A imaš i nadu da ćeš jednog dana, na Nebu, uvidjeti kako su ti tvoje trenutne lake brige donijele vječnu i od svega pretežniju slavu.

Tvoja nada za tvoju budućnost ne temelji se na tebi. Ona se temelji na Bogu i na Njegovim obećanjima.

PROČITAJTE JOŠ: