Je li Isus Krist bio kršćanin?

0
Je li Isus Krist bio kršćanin?

Isus Krist nije bio kršćanin, jer je kršćanstvo izgrađeno na temelju onoga tko je On bio i što je učinio.

Ovo pitanje je malo čudno, ali možda će vam ga netko postaviti. Odmah treba reći: ne, Isus nije bio kršćanin. Kršćanin je osoba koja vjeruje u Isusa Krista kao svog Gospodina i Spasitelja.

Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. (Rimljanima 10, 9)

Isus Krist je temelj kršćanske vjere, te se zbog definicije te riječi On nije mogao nazvati kršćaninom. Kršćanstvo je izgrađeno na temelju onoga tko je On bio i što je učinio: bio je Sin Božji (Ivan 19, 6) koji je živio savršenim životom (Hebrejima 4, 15) te umro i uskrsnuo da pomiri grešnike s Bogom (2. Korinćanima 5, 21).

Isus nije došao na ovaj svijet da osnuje drugu religiju

Svijet ima previše religija. Prije više od 2000 godina Isus je došao dovršiti Božje djelo u otkupljenju grešnog čovječanstva.

A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan … (Galaćanima 4, 4)

Došao je pobijediti našeg neprijatelja, sotonu (Postanak 3, 15). Došao je tražiti i spasiti izgubljene (Luka 19, 10). Došao je ispuniti zahtjeve Zakona (Matej 5, 17). Došao je uspostaviti novi savez između Boga i čovjeka (Marko 14, 24).

Došao je “da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela.” (Titu 2, 14)

Kršćanstvo je rezultat Kristova dovršenog djela spasenja i On sada gradi svoju Crkvu (Matej 16, 18).

Bez Isusa ne bi bilo kršćanstva

Isus je slijedio židovski Zakon koji je Bog dao Mojsiju (Matej 5, 17-18). Živio je savršenim životom po Zakonu kako bi bio žrtva bez mane, prihvatljiva po tom Zakonu (Levitski zakonik 9, 3 ; 1. Petrova 1, 19).

Kršćanstvo je vrhunac Božjeg plana, dovršenje onoga što je Bog pokrenuo kada je za sebe odvojio izabrani narod (Ponovljeni zakon 7, 6-8). Bog je stoljećima obećavao da će poslati Mesiju da spasi svoj narod od grijeha i zauvijek vlada nad njima. Isusov dolazak bio je ispunjenje tog obećanja.

Još jedan razlog zbog kojeg se Isus ne može nazvati kršćaninom je taj što je pojam kršćanin nastao tek nakon Njegovog uskrsnuća i uzašašća na nebo. Vjernici su prvi put nazvani kršćanima u gradu Antiohiji u Siriji.

Punu su se godinu dana sastajali u toj Crkvi i poučavali poveće mnoštvo te se u Antiohiji učenici najprije prozvaše kršćanima. (Djela 11, 26)

PROČITAJTE JOŠ: