Može li Isus spasiti najvećeg grešnika na svijetu?

Može li Isus spasiti najvećeg grešnika na svijetu?

Spasenje umirućeg lopova pokazuje da je Gospodin voljan i sposoban spasiti sve koji dođu k njemu. Zato nitko ne treba očajavati, ni najveći grešnici.

Gospodin Isus nije slab Spasitelj. Blagoslovljen bio Bog, on može “zavijek spasavati” one koji po njemu dolaze k Bogu. I nikada to nije bilo tako vidljivo kao kada je bio na križu. Ovo je bilo vrijeme Otkupiteljeve “slabosti” (2 Korinćanima 13, 4).

Kada je lopov uzviknuo: “Gospodine, sjeti me se”, Spasitelj je bio u agoniji na prokletom drvu. Pa ipak je i tada i ondje imao moć spasiti ovu dušu od smrti i otvoriti mu vrata raja! Stoga, nikada nemoj sumnjati ili preispitivati dostatnost Spasitelja. Ako je umirući Spasitelj mogao spasititi, koliko više može spasiti onaj koji je u slavi ustao iz groba, i više nikada neće umrijeti! Spašavajući ovoga lopova, Krist je pokazao svoju moć baš onda kada je bila zastrta.

Spasenje umirućeg lopova pokazuje da je Gospodin voljan i sposoban spasiti sve koji dođu k njemu. Ako je Krist primio ovog pokajnika, vjerujućeg lopova, tada nitko ne treba očajavati što se tiče doborodošlice, već samo doći Kristu.

Ako ovaj umirući lopov nije bio izvan dosega božanske milosti, tada nije nitko tko se odazove na poziv božanske milosti. Sin Čovječji došao je “da traži i spasi sve što je izgubljeno” (Luka 19, 10), a nitko ne može pasti niže od toga.

Evanđelje Krista je sila Božja “svakomu vjerniku” (Rimljanima 1, 16). O, ne ograničavajte Božju milost. Spasitelj je tu za “prvog među grešnicima” (1 Timoteju 1, 15), samo ako će vjerovati. Pa čak i oni koji dođu do svog smrtnog časa, a u grijehu su, i za njih ima nade.

PROČITAJTE: Kako nas Isusova smrt spašava?

Osobno vjerujem da ih je vrlo malo koji su spašeni na samrtnoj postelji, i najveća glupost koju čovjek može učiniti je odgoditi svoje spasenje za tada, jer nema jamstva nikome da će se naći na samrtnoj postelji. Mnogi su odjednom požeti, bez prilike leći i umrijeti. A opet, niti jedan na samrtnoj postelji nije izvan dosega božanske milosti. Kao što je jedan puritanac rekao: “Jedan je takav slučaj zapisan da nitko ne mora očajavati, ali samo jedan, u Pismu, da se nitko ne bi na to oslanjao.”

Da, ovdje vidimo Kristovo spasiteljstvo. On je došao u ovaj svijet spasiti grešnike, a napustio ga je i otišao u raj u društvu najvećeg kriminalca – prvi trofej njegove otkupiteljske krvi!

Autor: Arthur W. Pink