Isus nam kaže kako doista možemo znati jesmo li Njegovi učenici
Foto: Canva

Isus je Taj koji nam pokazuje kako možemo sa sigurnošću znati jesmo li Njegovi učenici ili ne. 

Istinski učenici

Isus nam pokazuje kako možemo znati jesmo li zaista Njegovi učenici ili ne. Usput, biti učenik ne znači da smo produhovljeni ili religiozni. Bogu ne trebaju religiozni ljudi. Sjećamo li se farizeja? Bogu trebaju učenici prema Njegovom srcu, koji žele postati sličniji Kristu: „Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.“ (Luka 14, 33) Ako više cijenimo materijalno od Isusa, to znači da nismo zaista Njegovi učenici. 

Što znači riječ učenik?

Što točno znači riječ učenik? Riječ dolazi iz staroengleske riječi ”discipul”, koja dolazi od latinskog ”discipulus”, što znači učenik, student, sljedbenik, a veže se s riječju ”discere”, što znači razlikovati, prihvatiti. (Matej 28, 18-20) 

Kakav učitelj, takav učenik

Vjerojatno ste čuli izreku ”kakav otac, takav sin”, koja nije daleko od onoga što je Isus rekao, a što je zabilježeno u Luki 6, 40: „Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.“ Što je učenik? Učenik je netko tko je pozvan kako bi živio za Krista, koji je opremljen kako bi bio poput Krista i netko tko je poslan kako bi svjedočio za Krista. Poziv uključuj spasenje i prebivanje u Kristu. (Ivan 8, 31-32) Opremanje se odnosi na duhovno oblikovanje i rast. (2. Timoteju 3, 16-17) 

Isusovi sljedbenici

Isus je rekao svojim sljedbenicima sljedeće: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“ (Matej 16, 24) Znamo gdje je Isus otišao, na Kalvariju, stoga u ovome kontekstu, križ predstavlja progon. Odabiremo patnju i sramotu Bogu na slavu, zbog vlastitog spasenja. I nas će progoniti, no ne naravno do tog stupnja. Isus nas podsjeća na sljedeće: „Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.“ (Luka 6, 40) Isus se podčinio Ocu, a tako se i mi moramo podčiniti Sinu. Isus je propatio teške progone. Oni koji su poput Krista i sami će proći kroz progone, jer i sami žive poput Krista; to jest ako tako žive. 

Nema vjere bez progona

Evanđelje nam je besplatno dostupno, ali nam ga Bog daje i traži ogromnu cijenu. (Ivan 3, 16) N s obzirom na to da smo povjerovali u Krista, moramo razumjeti da će i nas ovo koštati. Isus je rekao: „Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!“ (Luka 14, 26) Meni ovo ne zvuči lagano, ali ako vas vaša obitelj sprječava u služenju i štovanju Boga, to znači da volite više svoju obitelj od Boga: „I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!“ (Luka 14, 27) 

Težak i uzak 

Svaki bi kršćanin trebao znati da je to vrlo uzak put do vječnog života i da će biti težak. Zato će ga malo tko pronaći (Matej 7,13-14) i zašto je samo 1 od 4 sjemena Riječi pustilo korijenje u srcu. Ne možemo se izvući iz ovoga. Moramo nastaviti do kraja, jer “tko se od vas ne odrekne svega što ima, ne može biti moj učenik”. (Luka 14,33) Dietrich Bonhoeffer napisao je knjigu o cijeni biti Isusov učenik, a zatim je to gotovo proročanski proživio u nacističkom zarobljeničkom logoru. Rekao je: “Kada Krist pozove čovjeka, on mu kaže da dođe i umre” i “Kršćanstvo bez učeništva uvijek je kršćanstvo bez Krista”. Pravi Kristov učenik stavlja svoju ruku na plug i ne osvrće se sa žaljenjem kao što je to učinila Lotova žena. (Luka 9,62; 17,32)

Rasti u milosrđu 

Moramo biti više toga od nedjeljnih kršćana. Moramo slijediti Krista svakog dana u tjednu, svake sekunde u danu! Sljedbenik je spreman rasti u Kristu. Sljedbenik je umrijeti sam sebi zbog Krista. No ne samo nedjeljama. Isus mora biti sastavni dio naših života cijeli tjedan. To je kao što je On jednom rekao: „Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.“ (Luka 14, 33)

Lako je reći da smo Kristovi učenici. No pravi ispit toga jest ako uzmemo vlastite križeve i ako Ga slijedimo i to ne samo na nedjeljnim bogoslužjima. 

Isusovo upozorenje 

Posljednje upozorenje koje je Isus rekao glasilo je: „Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: `Gospodine, Gospodine!`, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mnogi će me u onaj dan pitati: `Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?` Tada ću im kazati: `Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!`“ (Matej 7, 21-23) Ne radi se o tome poznajete li vi Gospodina, nego o tome poznaje li On vas! 

Ljubav je dokaz

Ako kažemo da volimo Boga, a mrzimo svoga brata, samo se zavaravamo (1. Ivanova 4, 20) i nismo Isusovi učenici. Ako kažemo da volimo Krista, a ne slijedimo Njegove zapovjedi, tada zapravo lažemo Bogu (1. Ivanova 2, 4) i ne možemo reći da smo Njegovi učenici. Po ljubavi će nas drugi prepoznati da smo Isusovi učenici. (Ivan 13, 34-35) Ta ljubav se može izraziti na različite načine: kroz hranjenje siromašnih, posjetu bolesnih i onih u zatvorima, čak i kroz pokazivanje milosrđa strancima (Matej 25, 35-36), no ovako Isus vidi ljubav: 

„Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!`“ (Matej 25, 40)

Obećani progoni 

Isus je svojim sljedbenicima obećao sljedeće: „Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati.“ (Ivan 15, 20) Isto tako: „Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen.“ (Matej 10, 22) Sljedbenici Krista znaju da su Krista najviše progonili i mrzili. Krist u vezi ovoga govori: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas.“ (Ivan 15, 18) Svatko od nas treba očekivati progone, iz sljedećeg razloga: „A i svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni.“ (2. Timoteju 3, 12) Rekao je ”svi”, ne većina. Ako u vašem životu nema progona, dobro bi bilo napraviti samoprocjenu i vidjeti stojimo li zaista u vjeri. (2. Korinćanima 13, 5; 2. Petrova 1, 10-11)

Zaključak

Ako još uvijek niste povjerovali u Krista, niste Njegov učenik, no ono što je još gore, nalazite se jedan otkucaj srca, jedan udah, jednu nesreću dalje od toga da provedete cijelu vječnost od Boga, jer tad će biti prekasno za pokajanje. Sada, danas je pravi dan za povjerovati (2. Korinćanima 6, 2), jer sutra nije jamstvo nikome od nas. Da se Isus danas vrati, ovo bi bila naša sudbina: Matej 7, 21-23) Zato vas preklinjem, pokajte se danas. Danas povjerujte u Krista. Ako odbijete, suočit ćete se sa sudom nakon smrti (Hebrejima 9, 27) ili nakon Kristovog povratka (Otkrivenje 20, 12-15), što bi se moglo dogoditi svakog trenutka. 

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare