NaslovnicaDuhovnostIsus nas uči moliti: Evo što trebamo znati o molitvi

Isus nas uči moliti: Evo što trebamo znati o molitvi

Isus nas najbolje uči moliti, jer se stalno molio za života na Zemlji. Evo što od Njega možemo naučiti o molitvi!

Kada pogledamo što je Isus molio i kako se molio, možemo bolje razumjeti kako sami trebamo moliti, koristeći Isusa kao naš primjer!

Pogledajmo jednu od najpoznatijih Isusovih molitvi – molitvu u Getsemanskom vrtu. Molio se u tom vrtu samo nekoliko sati prije nego što je razapet i umro na križu.

Tada dođe Isus s njima u predio zvan Getsemani i kaže učenicima: “Sjednite ovdje dok ja odem onamo pomoliti se. I povede sa sobom Petra i oba sina Zebedejeva. Spopade ga žalost i tjeskoba. Tada im reče: “Duša mi je nasmrt žalosna. Ostanite ovdje i bdijte sa mnom! I ode malo dalje, pade ničice moleći: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti. I dođe učenicima i nađe ih pozaspale pa reče Petru: “Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom? Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.
Opet, po drugi put, ode i pomoli se: “Oče moj! Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja!” I ponovno dođe i nađe ih pozaspale, oči im se sklapale. Opet ih ostavi, pođe i pomoli se po treći put ponavljajući iste riječi. Tada dođe učenicima i reče im: “Samo spavajte i počivajte! Evo, približio se čas! Sin Čovječji predaje se u ruke grešničke! Ustanite, hajdemo! Evo, približio se moj izdajica.” (Matej 26, 36-46)

Isus nas uči moliti: 7 stvari koje nas Isus uči o molitvi

Od koje bi se osobe moglo bolje naučiti moliti nego od Gospodina Isusa!

1. Isus je pobjegao od drugih ljudi kako bi molio

“Sjednite ovdje dok ja odem onamo pomoliti se.”

Važno je imati vrijeme za molitvu i biti nasamo s Bogom. Maknite se od svih i svega. Uđite u svoju molitvenu klijet ili svoju “ratnu sobu”.

2. Isus je pao ničice dok je molio

I ode malo dalje, pade ničice moleći …

Ne vjerujem da je uvijek važno kleknuti dok molite, ali ponekad se zateknem kako to činim prirodno dok sam u dubokoj molitvi.

3. Isus je molio da se izvrši volja Očeva

“Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.”

Jeste li ikada čuli nekoga kako moli da se vrši “Božja volja”? Na bogoštovljima to mnogi mole u molitvi Očenaš. Otac nebeski zna što je najbolje za nas, jer ima plan.

PROČITAJTE: Kako koristiti Očenaš u osobnoj molitvi?

4. Isus je molio tri puta u jednoj noći za istu stvar

Opet ih ostavi, pođe i pomoli se po treći put ponavljajući iste riječi.

Koliko se često molimo samo jednom i očekujemo da će to biti “dovoljno?”

Toliko sam se puta u svom životu molio za nekoga ili nešto samo jednom i pomislio: “U redu, molio sam se za tu osobu i to je to.” Važno je biti ustrajan u molitvi, bez obzira koliko dugo molimo za nešto.

Isus se moli na Maslinskoj gori

Tada iziđe te se po običaju zaputi na Maslinsku goru. Za njim pođoše i njegovi učenici. Kada dođe onamo, reče im: “Molite da ne padnete u napast! I otrgnu se od njih koliko bi se kamenom dobacilo, pade na koljena pa se molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude! A ukaza mu se anđeo s neba koji ga ohrabri. A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se molio. I bijaše znoj njegov kao kaplje krvi koje su padale na zemlju. Usta od molitve, dođe učenicima i nađe ih snene od žalosti pa im reče: “Što spavate? Ustanite! Molite da ne padnete u napast!” (Luka 22, 39-46)

5. Isus je poučio svoje učenike da se mole da ne padnu u napast.

“…molite se da ne padnete u napast!”

Da budem iskren, rijetko molim ovu molitvu. Ali svakako trebam. Često smo u iskušenju i mogu samo zamisliti koliko bi naši životi bili drugačiji da se ustrajno molimo da ne budemo dovedeni u iskušenje.

6. Nemojte se moliti da impresionirate druge

“Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.” (Matej 6, 5)

Ne brinite molite li se na pravi način ili ne. Ne morate izgovoriti hrpu otmjenih riječi. Bog zna vaše potrebe, ali svakako često razgovarajte s Njim!

7. Isus nam govori da Otac već zna što nam je potrebno

“Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.” (Matej 6, 8)

Ovaj stih je lijep podsjetnik da naš Otac zna naše potrebe – čak i ako zaboravimo moliti za njih. Ponekad se brinem da “zaboravim” nešto važno dok se molim, ali mogu imati mir jer moj nebeski Otac zna što mi treba – i prije nego što ga zamolim.